Jump to content

Photo

Senast Sedda Film #5


  • This topic is locked This topic is locked
999 replies to this topic

#151 XC

XC

    «Thundermoose.»

  • Admin
  • 19,025 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Titta bakom dig...
  • Interests:TV, Film, Böcker, Science Fiction, Fantasy, Undvika soliga dagar, datorer, internet, retro teknoligi och din senaste post!

Posted 18 August 2011 - 19:17

D.E.B.S. (2004) [US]
Inte en film som jag skulle valt på egen hand kanske. Men jag blev lovad av en säker källa (jo den källan) att jag skulle gilla den. Storyn är kanske inte originell, men den är rolig och faktiskt både välskriven och charmig rakt igenom dessutom påminde den mig lite om den skumma men ändå sjukt underhållande Samurai Chicks från Japan. Den plockar dessutom hem flera fniss från min sida. Känns som om den försöker (och lyckas) drivea gäck med allt ifrån spionfilmer, romkoms och ungdomsdraman. Twisten vad gäller kärleks-intrigen är en av ingredienserna som ger storyn lite mer dimension. Den har en ton som ligger nära Charlies Änglar-filmerna (de nyare alltså) och kanske ännu mer DOA: Dead or Alive med bland annat absurt spejsad teknologi.
Gillar karaktärerna, man har gjort det lyckade valet att inte göra huvud-skurken over-the-top på fel sätt utan att hon känns mänsklig hela tiden. Det är ett väldigt bra samspel mellan karaktärerna vad gäller vänskap och rivalitet - även om jag för mitt liv inte kan bestämma mig för om Dominique är den sämst skrivna av karaktärerna i filmen eller Devon Aoki som gör sitt livs sämsta roll (alternativt kvalar in som 2004 års mest felcastade skådespelare). Det hjälper väl inte heller att karaktären ser uttråkad ut i princip hela tiden. Sara Foster och Jordana Brewster har en härlig kemi ihop[1] som lyfter hela filmen och verkar genuint trivas i varandras sällskap. Michael Clarke Duncan känns helt rätt i sin roll.
Jag gillar den. Avgjort. Synd faktiskt att den är OOP.
--
[1] en formulering jag lär få ånga ja - men jag kunde inte låta bli.

* * *

D.E.B.S. (2003) [US]
Andra skådespelare och en liten annan ton i storyn här. Kanske kan jag tycka att "Dominique" funkar lite bättre som karaktär i den här och Tammy Lynn Michaels inkarnation av "Max" är faktiskt strået vassare än Meagan Goods. Men man förstår ju ändå att någon såg potential i den, och även om en hel del ändrades i adaptionen från kort till långfilm så blev det nog till det bättre tycker jag.

Edited by XC, 25 September 2011 - 20:47.

fqq5BYam.jpg
 

Du skall inte lyssna på vad jag säger; du skall fatta vad jag menar.

 

»Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.« (Samuel Beckett)


#152 Crusader

Crusader

    Rumpadmiral

  • Moderator
  • 12,013 posts
  • Gender:Male
  • Location:Osby, Skåne, Sverige, Europa, Jorden, Solsystemet, Wintergatan
  • Interests:Sci/Fi, Fantasy, Drama, Skräck, Kärlek/Romantik, Komedi... nog lättare att säga allt. :P

Posted 18 August 2011 - 20:38

The Dresden Files: Storm Front

Harry Dresden är dern ända trollkarlen som man kan finna i telefonboken i Chicago.
När 2 personer mördas av svart magi ber polisdetektiv Murphy, Harry Dresden om hjälp. Samtidigt har de, som ansvarar för att uppehålla magin's lag, bestämt sig för att Harry är den ansvarige för morden och ger honom en kort tid på sig att lösa fallet.

Pilot-filmen som TV-serien blev baserad på, som i sig är baserad på första boken av samma namn.
Filmen har klipts om lite för att fungera som en avslutande film till TV-serien (med att lägga till tillbakablickar från avsnitt i TV-serien). Orsaken är särkerligen pga saker som skär sig mellan TV-serien och filmen som t ex att Bianca och Harry blir fiender här men är vänner i TV-serien. Resultatet är att de fick klippa bort scener med en karaktär som dog i TV-serien. (skulle vara intresant att se den oklipta versionen)
Som avslutning på TV-serien funkar den mycket bra (även om det är uppenbart att den från början är menad att utspela sig innan) och OK som en filmatisering av första boken även om den är lite av en lång irritation. Karaktärerna här stämmer betydligt bättre med orginalen än de gör i TV-serien men fortfarande inte helt.
Bäst lyckades de med Bob som här är mer som han ska vara (även om det hintas om annat). Och Harry och Magi går inte ihop, något de tonade ner i TV-serien.

En hel del skillnader finns där från boken.
Harry använder en Hockeyklubba som stav och trumpinne som som trollpinne. Harry har ingen long rock. Harry håller Morgan fånge. Toad-demon ser inte ut som en Padda. Bianca är föredetta kärlek och mentor till Harry. Murphy hjälper Harry hitta Victor. Harry och Murphy kysser varandra.
Victor förfalskade sin döda för att hämnas sin dottors död efter vad han trodde var en drogöverdos men igentligen felanvände magi som dödade henne. Victor kidnappar Susan. Demonen var den riktiga skurken. Och Morgan är betydligt snällare medans Mei har fått hans hat mot Harry.

Betydligt bättre än väntat,iallafall. Och betydligt bättre än själva TV-serien. Ger ett bra avslut till TV-serien.

7/10

Edited by Crusader, 18 August 2011 - 20:46.

Although my heart may be weak, it's not alone. It's grown with each new experience. And it's found a home with all the friends I've made. I've become a part of their heart, just as they've become a part of mine.
And if they think of me now and then, if they don't forget me, then our hearts will be one. I don't need a weapon. My friends are my power!
-Sora, Kingdom Hearts
Godzilla%20racing_zps1cj0z7fu.gif

#153 Fiskrens

Fiskrens

    Social kameleont

  • Moderator
  • 4,025 posts
  • Gender:Male
  • Location:En trevlig avskrädeshög utanför Stockholm (Bagis)
  • Interests:Fantasy, Familj, Rollspel, Sci-Fi, Karate, Film, Musik, Gitarrspelande i varierande ordning.

Posted 18 August 2011 - 21:01

Åh, tack för påminnelsen, Fiskrens, för Fish tank är ju en film jag länge velat se. Bara glömt bort att införskaffa den... :P

Fånga upp den på C+ istället medan den går där, vore kul om du ser mer i den än vad jag gjorde.
"It's only called paranoia if you can't prove it" - William Gibson

"It's more the way it is now than it's ever been" - Dwight David Eisenhower

"Typisk otur, Krydolf! När det regnar flyglar har den fattige inga noter" - Don Martin

#154 Garm

Garm

    Rear Admiral

  • SuperMod
  • 3,785 posts
  • Gender:Not Telling

Posted 19 August 2011 - 13:43

D.E.B.S. (2004) [US]

* * *

D.E.B.S. (2003) [US]


Trevligt att du uppskattade långfilmen även om den kanske inte träffade mitt i prick. Intressant att du fann kortfilmen på mer än ett plan att vara snäppet bättre. Det kan vara intressant att se en sådan i anslutning till långfilmen bara för att se vart fröet såddes samt vilka likheter och skillnader som finns.

The Dresden Files: Storm Front


Jag tror aldrig att jag har sett den här men kanske att jag kollar in den lite närmare sedan. Tycker inte direkt om tv-serien så det är väl främst det som stoppar mig just nu. Men den verkar ju vara klart bättre än den som du skrev och det är väl skäl nog för att ge den en chans.

---

Dragonball Evolution

This film needs to grow a bigger pair of balls.

---

The Fountain

Death as an act of creation.

#155 XC

XC

    «Thundermoose.»

  • Admin
  • 19,025 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Titta bakom dig...
  • Interests:TV, Film, Böcker, Science Fiction, Fantasy, Undvika soliga dagar, datorer, internet, retro teknoligi och din senaste post!

Posted 19 August 2011 - 16:59

Tvärtom, jag skulle kunna se om långfilmen redan idag faktist.

En del saker som tex Dominique funkar bättre i kortfilmen, men överlag är långfilmen bättre. (Därmed inte sagt att kortfilmen är dålig).

fqq5BYam.jpg
 

Du skall inte lyssna på vad jag säger; du skall fatta vad jag menar.

 

»Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.« (Samuel Beckett)


#156 Synon

Synon

    Voff!

  • SuperMod
  • 7,770 posts
  • Gender:Female
  • Location:Stockholm

Posted 19 August 2011 - 21:37

@Fiskrens: Ah, bra tips! Kan ju börja med att se den på Canal+ ju. :P Ser att den går redan i morgon kväll. Ska bara försöka komma ihåg det. Återkommer när jag sett den så får vi se om vi tycker lika!

Beviset för att intelligent liv finns i rymden är att de inte har kontaktat oss än.

Filmtipset | Live Long and Prosper





We are Apple. Lower your minds and surrender your wallets. We will add our biological and technological distinctiveness to you. Culture will adapt to service us. Resistance is futile.


#157 dukeofnewyork

dukeofnewyork

    Fleet Captain

  • Aktiv member
  • 1,140 posts
  • Gender:Male

Posted 20 August 2011 - 11:01

Sauna (2008)

En subtil och välspelad film är detta. En film som låter dramat och karaktärerna driva både skräckelementet och historien framåt, snarare än effekter. I någon mån ett kammarspel och där det som händer är till lika delar internt som externt. Det är väldigt finskt men samtidigt uppblandat med utländska filminfluenser, men på ett helt rätt sätt varför man uppnår något alldeles eget. Norge har något att lära här. Zombier i fjällen är likväl zombier.

En expedition, en resa är väl vad denna film bäst beskrivs som. Så många element, så många lager, så mycket underströmmar att filmens en timma och 20 minuter är mer än väl fyllda. Det finns så mycket att dra i och diskutera, men samtidigt riskerar man en spoiler eller allra värst att påverka eller styra någon annans tolkning eller upplevelse av filmen.

Fotot är väldigt bra och mer än funktionellt och skådespeleriet håller god klass. Den tekniska kvalitén är hög, den konstnärliga kanske inte lika hög, men klart över medel. Finland kan!

Den här filmen står över den senaste tidens nordiska skräckfilmer, som vanligt gör finländarna något extra och inte minst eljest. Se den! Nu!
"I mean, violence is a big problem in our society today and I will not support it. That is the primary reason why I won't do anal. " – Krysta Now, Southland Tales

"Ingen magi, ingen profil, ingen stil, bara tjong i tvättbrädan och morr i mustaschen. " – Göran Sommardal om Xmen Origins: Wolverine (Kulturnytt 20090430)

"There is hopeful symbolism in the fact that flags do not wave in a vacuum." – Arthur C. Clarke

---

--- | filmtipset | ---


#158 Synon

Synon

    Voff!

  • SuperMod
  • 7,770 posts
  • Gender:Female
  • Location:Stockholm

Posted 20 August 2011 - 21:44

Devil's Playground (2010)
Av någon outgrundlig anledning är den svenska DVD-titeln "London Zombie Epidemic" (förstår aldrig vitsen med att döpa om från en engelsk titel till en annan engelsk. Fånigt och onödigt om ni frågar mig.)

29 999 i ett experiment drabbas av en märklig sjukdom som snabbt sprider sig. Endast en som inte uppvisar några tecken på smittan och jakten på den personen börjar.

Haltande inledning som inte gav så mycket mer än ett rörigt inslag av hur smittan sprider sig och ingen fattar någonting. Men sedan tar det sig en aning. Drama biten åtminstone för det är den delen som är behållningen med filmen. Vad gäller spänningen och skräcken så blir det icke godkänt. Och det ser bara fånigt ut med de smittade som beter sig som värsta elitgymnasterna. Tillåt mig skratta. Godkänd skådespelarinsats där Craig Fairbrass som Cole står för den tyngsta insatsen.

2/5


Snabba Cash (2010)

Rikemans-wannabeen JW dras in i en värld av droger och organiserad brottslighet. Snart är han djupt insyltad i den världen och upptäcker att det finns ingen återvändo.

Jag har svårt för svenska filmer som jag ofta upplever som teatraliska vad gäller skådespelet och sällan någon finess vad gäller kameraarbetet. Men självklart offrar jag mig ibland :P och tar itu med något från gamla Svedala när jag känner för det. Kvällens film blev denna som jag hört mycket gott om plus att det blir ju en amerikansk remake av den. Men framförallt är det tack vare min nyfikenhet på Joel Kinnaman, som fick sitt internationella genombrott tack vare rollen som JW, och som jag även följer i tv-serien "The Killing". (Han har slipat till engelskan efter denna film :))

Snabba Cash är faktiskt bra. Riktigt bra till och med. Skönt tempo ackompanjerat av bra musik. Spännande handling som flyter på bra och kompetenta skådespelare. Och ja, Joel Kinnaman övertygar i rollen som norrlänningen som gör allt för att passa in i den rika miljön som han så hett eftertraktar att få vara en del av. Så mycket att han ger sig i lag med folk som står på andra sidan lagen för att få råd med jetset livet. Ett stort plus är att vi får lära känna den andra sidan mer personligt. Och då menar jag naturligtvis på den individuella nivån. Gillar även att de lagt tid och kärlek på fotot för det höjer helheten. En bra film helt enkelt!

4/5

Beviset för att intelligent liv finns i rymden är att de inte har kontaktat oss än.

Filmtipset | Live Long and Prosper





We are Apple. Lower your minds and surrender your wallets. We will add our biological and technological distinctiveness to you. Culture will adapt to service us. Resistance is futile.


#159 Synon

Synon

    Voff!

  • SuperMod
  • 7,770 posts
  • Gender:Female
  • Location:Stockholm

Posted 20 August 2011 - 23:54

Reykjavik Whale Watching Massacre (2009)

En brokig skara turister åker på valskådning, men båtresan blir allt annat än drömlik: plötsligt ligger kaptenen dödligt sårad och besättningen har flytt fältet. De chockade turisterna tvingas söka tillflykt på första passerande skepp - en gammal valfångare med en blodtörstig familj till besättning som hämtad från de grymmaste isländska sagorna....

Jag hade förväntat mig en klassisk skräckis, men ack så jag bedrog mig. På något märkligt sätt försökte de få till en sorts skräck-komedi som totalt föll platt. Dåligt skriven dialog och repliker som var smått skrattretande (nej, inte underhållande på det sättet), misslyckad uppbyggnad av spänning utan här körde de rakt på utan större finess och med ett foto som var överraskande dåligt (såg den på blu-ray vilket jag inser var bortkastade pengar med facit i hand). Den isländska naturen borde vara en tacksam miljö att filma i, men det togs inte tillvara på för fem öre. Ljussättningen var inte heller den på topp och på vissa ställen var den genomgående usel. Vad gäller karaktärerna förstår jag att de försökte göra parodi på de klassiska urtyperna av t ex asiatiska turister och högljudda amerikaner, men kombinationen bleka skådespelare - okunnig regissör så fungerade inte heller det utan blev bara tröttsamt.

Nåja, en bra film att avsluta kvällen för nu är jag redo för sängen och kommer sova som en stock. :sleepy:

1/5

Beviset för att intelligent liv finns i rymden är att de inte har kontaktat oss än.

Filmtipset | Live Long and Prosper





We are Apple. Lower your minds and surrender your wallets. We will add our biological and technological distinctiveness to you. Culture will adapt to service us. Resistance is futile.


#160 XC

XC

    «Thundermoose.»

  • Admin
  • 19,025 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Titta bakom dig...
  • Interests:TV, Film, Böcker, Science Fiction, Fantasy, Undvika soliga dagar, datorer, internet, retro teknoligi och din senaste post!

Posted 21 August 2011 - 10:43

North Country (2005) [US]
Som vanligt med drama som träffar mig någonstans runt mitt i prick så är den här baserad på verkliga händelser. Visserligen har man tagit sig vissa friheter med storyn (som tex att pappan i verkligheten inte hade något emot att dottern jobbade i gruvan - tvärt om) och den är väldigt komprimerad (i verkligheten spänner sig händelserna från start till domslut i över 20 år). Bra story överlag som tar upp ett ämne som berör tittaren på flera plan den har fler bra scener - två som trots sin kliché-faktor tillhör filmens bästa (när Hank slutligen tar sin dotter till försvar och när andra arbetare äntligen ställer sig på Joseys sida).
Trovärdiga karaktärer där man verkligen avskyr flertalet av de manliga. Josey är kanske den som är mest mångbottnad och sättet man vävt in en händelse i hennes förslutna i "nuet" är snyggt utförd och ger karaktären en god grund att kämpa på.
Snygga miljöer, bra rekvisita och överlag riktigt snyggt filmad sätter tonen. Och inte en riktigt dålig skådespelare så länge filmen varar. Så här efteråt är jag glad att mina manliga kollegor tycker kvinnor är en tillgång och ger en bättre harmoni och stämning på arbetsplatsen. Det är skrämmande att verklighetens Josey inte vann slutgiltigt förrän så sent som 1998.

Edited by XC, 21 August 2011 - 10:43.

fqq5BYam.jpg
 

Du skall inte lyssna på vad jag säger; du skall fatta vad jag menar.

 

»Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.« (Samuel Beckett)


#161 dukeofnewyork

dukeofnewyork

    Fleet Captain

  • Aktiv member
  • 1,140 posts
  • Gender:Male

Posted 21 August 2011 - 12:08

I am number four (2011)

Historien är ett hopkok som utan riktning eller någon slags kärna bara blir en soppa.

Devil's Playground (2010)

London blir översprunget av rage-zombies (kallade infekterade) skapade när ett medicinskt experiment gick ja, jävligt fel. Knappast nydannade, originellt men det funkar i den här filmen om bäst beskrivs som en tv-film. Att de infekterade har grymma parkour-skills är lätt irriterande, men ok, det fyller ju ut actionscenerna lite. Det är nämligen där filmen har sin brist, i action och skräckelementen som är rätt taffliga och ja, oengagerande. Det enda positiva de bidrar med är en förändring i tempo, vilket skänker filmen en viss dynamik. Annars är det dramat, om än lätt styltigt som gör att filmen klarar knappt godkänt. Detta plus ett rätt makligt tempo generellt, vilket är välkommet. Det ger inte filmen eller karaktärerna något större djup men det ger åndå en som tittare en chans att uppleva någon slags stämning.

Inget att skriva hem om, men inte blir man alltför besviken heller.


Snabba Cash (2009)

Jag har läst boken och gillade den skarpt. Det gör att jag har en rikt förråd av förhandskunskap när jag nu ser filmen. Men också vissa idéer om hur vissa karaktärer och skeenden borde vara. Inget av detta påverkar min upplevelse av filmen mer än marginellt, vilket är ett gott betyg till filmen. För det är ju filmen som film och inte dess eventuella relation till boken som är det intressanta. Boken är boken och filmen är filmen och aldrig ska de två mötas.

Det här är en bra film. En bra svensk film. Tekniskt kompetent, bra skådespeleri och en om än kondenserad men samtidigt tät historia. Ett foto med vissa pretentioner som arbetar med historien, en bra personregi och en slags genuin känsla i både karaktär och miljöbeskrivningar. Personligen letar jag efter en mental hagelbössa när JW leker med överklassbarnen på Handels och kring Stureplan. Vilket väl om något är ett bra betyg. :)

Bra, tätt, kompetent. I korthet, internationell klass. Och inte minst, en bra historia.


Reykavik Whale Watching Massacre (2009)

Så vad har då Island att erbjuda i skräckfilmsväg? Inte mycket, med förlov sagt. En blek och misslyckad ironi levererat genom ett minst sagt svagt skådespeleri, trist foto och en valhänt regissör som hade roligt själv, men inte lyckas ge publiken något av det. Alls. Det är svårt att vara rolig...

Allt i den här filmen är gjort förut, vilket är ok, skräckgarderoben är fri att låna ur, men här görs det utan charm och finess. Manus är nog i grunden ok, men utförandet lämnar allt övrigt att önska. Det räcker inte med att filma på en valfångstbåt för att exotismen ska ersätta behovet av en bra historia.

Filmens största brist är annars fotot. Trist och ibland rent slarvigt, helt utan ja, finess.

Nej, Island kan inte. För att skoja och leka med genrekonventioner och stereotyper måste man behärska dem. Det gör inte männen bakom den här filmen.
"I mean, violence is a big problem in our society today and I will not support it. That is the primary reason why I won't do anal. " – Krysta Now, Southland Tales

"Ingen magi, ingen profil, ingen stil, bara tjong i tvättbrädan och morr i mustaschen. " – Göran Sommardal om Xmen Origins: Wolverine (Kulturnytt 20090430)

"There is hopeful symbolism in the fact that flags do not wave in a vacuum." – Arthur C. Clarke

---

--- | filmtipset | ---


#162 XC

XC

    «Thundermoose.»

  • Admin
  • 19,025 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Titta bakom dig...
  • Interests:TV, Film, Böcker, Science Fiction, Fantasy, Undvika soliga dagar, datorer, internet, retro teknoligi och din senaste post!

Posted 21 August 2011 - 16:26

Kitty och Hollywoodmysteriet / Nancy Drew (2007) [US]
Nu är jag egentligen mer "Tre Deckare" än "Kitty" men jag har i min ungdom läst några av böckerna. Storymässigt så känns den rätt nära klassiska Kitty - även om det känns som om man tagit sig lite friheter. (Kan tex inte minnas den där besserwisser-attityden från böckerna). Intrigen är väl inte den mest originella och bjuder på få överraskningar.
Jag har mina tveksamheter till Nancy (aka Kitty) i filmen. Dels känns karaktären som aningens aning för ung - Emma Roberts var visserligen 16 när filmen spelades in men karaktären känns mer runt 12-13 faktiskt. Under förutsättning att man siktade på en aning barnslig Nancy och med en hejdundrandes besserwisser-attityd så gör hon en bra roll. Och karaktären "Corky" känns det som gör mer skada än nytta (han påminner dessutom på tok för mycket om den där störande killen Ikea hade i sin reklam för några år sedan).
Liten bonusstjärna till att man gör ett litet homage till förlagans respektabla ålder genom låta Nancy här gilla lite äldre mode.
En helt OK film men som dock kanske inte ger så mycket för en publik utanför målgruppen. Kul att ha sett men inget som lämnar några eftertryck. (Dock så blev jag sugen - igen - att se den gamla serien "Nancy Drew & Bröderna Hardy" som gick på TV när jag var yngre.

Edited by XC, 21 August 2011 - 16:27.

fqq5BYam.jpg
 

Du skall inte lyssna på vad jag säger; du skall fatta vad jag menar.

 

»Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.« (Samuel Beckett)


#163 Spacer

Spacer

    Senior Captain

  • Members
  • 591 posts
  • Gender:Not Telling

Posted 21 August 2011 - 16:31

Manhattan Murder Mystery

Väldigt underhållande Woody Allen film där Keaton och Allen misstänker att deras granne mördat sin fru. Nackdelen med några av de här lite äldre Allen filmerna, och med det menat de som är filmade innan iaf mitten på 90-talet, är att de är filmade stundvis ganska skakigt i någon slags handfilmning som idag påminner mest om filmklipp med mobilkamera. Har lite svårt för det konceptet även om jag kan förstå att vissa tycker det är charmigt, men i övrigt väldigt fint filmat som vanligt när det gäller Allen. Flera bra prestationer, bl.a. av Alan Alda.

"I can't listen to that much Wagner. I start getting the urge to conquer Poland"

"We could be living next to a murderer" "Well New York is a melting pot..."

"Did you see this? This man in Missouri killed twelve victims, dismemebered them, and ate them. "Really? Well, it's an alternative lifestyle."



The Curse of the Jade Scorpion

En utav de roligaste Allen filmerna jag sett hittills. Bra kemi mellan Helen Hunt och Allen. Scenen där hon hittar juvelerna i hans lägenhet är hysterisk och fick mig att brista ut i flatgarv. Dan Aykroyd är också mycket sevärd som företagets chef och den gifte älskaren till Helen Hunt.

#164 Synon

Synon

    Voff!

  • SuperMod
  • 7,770 posts
  • Gender:Female
  • Location:Stockholm

Posted 21 August 2011 - 22:03

Psalm 21 (2009)

Helvetet har öppnats.

Prästen Henrik Hornéus har följt i sin predikande fars fotspår, men har lämnat den lilla norrländska byn Borgvattnet för en församling i Stockholm. Men det förflutna vill inte släppa taget och Hornéus plågas av brutala syner och mardrömmar där bland annat hans döda mor dyker upp. När han nås av beskedet att hans far omkommit under mystiska omständigheter beger han sig hemåt för att närvara vid begravningen och söka svar. Han möts då av en sektlik församling som tycks ruva på både en och annan mörk hemlighet - och i takt med att Hornéus börjar gräva i det förflutna blir demonerna allt mer aggressiva...

Efter att ha sett finländare och norrmän leverera skräckisar med godkänt resultat var det dags för Sverige att visa att vi åtminstone kan bättre än islänningarnas "Reykjavik Whale Watching Massacre". Och hur gick det? Nja... Fredrik Hiller lyckas inte riktigt ro i land sitt överambitiösa projekt Psalm 21. En klassisk skräckfilm med gott om de klassiska skrämseleffekterna. Manuset brister och den dramaturgiska uppbyggnaden fungerar ej till 100%. Överarbetad makeup och CGI, sega och utdragna scener som gör att jag tappar intresset och tankarna irrar iväg åt annat håll, logiska luckor och en smått rörig berättelse. Fotot och ljussättningen lämnar mycket att önska då det knappast hjälpte till alla gånger att skapa den stämning som så väl behövdes för att backa upp berättelsen. Och något som är alltför vanligt och förstör helhetsintrycket i mina ögon: stockholmare som spelar karaktärer långt utanför huvudstadens gränser. Suck.

Vi kan åtminstone trösta oss med att resultatet trots allt inte blev lika mediokert som "Reykjavik Whale Watching Massacre"...

2/5

Edited by Synon, 21 August 2011 - 22:04.

Beviset för att intelligent liv finns i rymden är att de inte har kontaktat oss än.

Filmtipset | Live Long and Prosper





We are Apple. Lower your minds and surrender your wallets. We will add our biological and technological distinctiveness to you. Culture will adapt to service us. Resistance is futile.


#165 Fiskrens

Fiskrens

    Social kameleont

  • Moderator
  • 4,025 posts
  • Gender:Male
  • Location:En trevlig avskrädeshög utanför Stockholm (Bagis)
  • Interests:Fantasy, Familj, Rollspel, Sci-Fi, Karate, Film, Musik, Gitarrspelande i varierande ordning.

Posted 21 August 2011 - 22:03

The Fisher King

Efter Imaginarium of Dr Parnassus fick jag lust att se om Terry Gilliams filmer som verkligen var bra. Och den här är det. Härlig och originell historia med väldigt bra spel av samtliga huvudpersoner. Härlig blandning av personligt drama, absurd komedi och fascinerande saga. Dramadelen hade kunnat bli pekoral, men i Gilliams händer blir det med så många underbara infall att det hela blir unikt. Att Bridges kan spela bra vet man vid det här laget, men jag undrar om inte det här var en av de filmer som började definiera det. Och det är starkt att få Robin Williams att spela både "som vanligt" och samtidigt finstilt. Amanda Plummer och Mercedes Ruehl kompletterar perfekt. Har sett den här flera gånger, och kommer att kunna se den en massa gånger till.

Nu ska jag snart våga ta mig an Brazil igen :).

Betyg: TOPP




En Shopaholics bekännelser


Råkade hamna framför denna när den gick på C+ (ett tecken på att det verkligen inte var något annat av intresse på burken ;)) - och fastnade faktiskt. Handlingen är inte mycket att orda om - huvudpersonen är shopaholic och ljuger sig in på ekonomimagasin, gör succé men blir avslöjad och allt slutar bra - men det är hyfsat bra fart och tillräckligt många småvändningar för att man ska fortsätta kolla. Sedan kan jag bara förundras över hur många bra skådisar de lyckats klämma in i biroller: John Goodman, Joan Cusack, John Lithgow och Kristin Scott-Thomas :o. Isla Fisher är faktiskt riktigt bra i en sån här "stora miner"-komedi. Handlingen är precis sådär förutsägbar som den "ska" vara och moralen är ytterst tveksam. Men jag såg ju klart den, så det får bli

Betyg: OK
"It's only called paranoia if you can't prove it" - William Gibson

"It's more the way it is now than it's ever been" - Dwight David Eisenhower

"Typisk otur, Krydolf! När det regnar flyglar har den fattige inga noter" - Don Martin

#166 Crusader

Crusader

    Rumpadmiral

  • Moderator
  • 12,013 posts
  • Gender:Male
  • Location:Osby, Skåne, Sverige, Europa, Jorden, Solsystemet, Wintergatan
  • Interests:Sci/Fi, Fantasy, Drama, Skräck, Kärlek/Romantik, Komedi... nog lättare att säga allt. :P

Posted 21 August 2011 - 23:52

Rise of the Planet of the Apes

Will Rodman exprimenterar på apor i ett försök att hitta botemedlet för Alzheimers i hopp om att kunna bota sin far. Men projektet blir räknat som misslyckat och alla aporna beordras avlivas. Men Will har inte hjärtat att avliva en nyfödd apa och tar med sig honom hem som sällskap till hans far som döper honom till Caesar.

Wow. Jag hade väntat mig att filmen skulle vara bra men inte så HÄR bra. Hitils årets film, utna tvekan! Får inte den här filmen Oscars så är det nåt som är fel.
Jag rekomenderar klart alla att se den här filmen!

10/10... minst.



House of Wax (2005)

Ett gäng ungdommar på Roadtrip fastnar mitt ute i ingenstanns när deras ena bil går sönder. I hopp om att köpa delar till bilen så tar ett par av dem sig in till den närliggande byn Ambrose och dess berömda House of Wax.

Spännande och bra skräckfilm som är mer häftig än kuslig. Ett gäng rätt bra skådespelare och en klassisk typ av slasherhandling utan djup men klart spännande och underhållande. Lite överaskande ibland också som t ex vem som dog först. Wade verkade vara en av huvudrollerna.
Coola specialeffekter. Speciellt i slutet när huset smälter. Men hela "3:e broren" var totalt meningslöst och onödigt.
Jag blev väldigt sugen på att se orginalet som jag har hört ska vara bättre.
Sevärd underhållande Slasher.

7,5/10

Edited by Crusader, 22 August 2011 - 02:39.

Although my heart may be weak, it's not alone. It's grown with each new experience. And it's found a home with all the friends I've made. I've become a part of their heart, just as they've become a part of mine.
And if they think of me now and then, if they don't forget me, then our hearts will be one. I don't need a weapon. My friends are my power!
-Sora, Kingdom Hearts
Godzilla%20racing_zps1cj0z7fu.gif

#167 Garm

Garm

    Rear Admiral

  • SuperMod
  • 3,785 posts
  • Gender:Not Telling

Posted 22 August 2011 - 16:14

The Last Airbender


One, two, Shyamalan's coming for you. Three, four, better lock your door. Five, six, grab your crucifix. Seven, eight, destroy whatever he creates. Nine, ten, never watch this film again.

---

Megamind


What if the bad guy won?

---

Sucker Punch


For those who fight for it, life has a flavor the sheltered will never know.

---

Legenden Om Ugglornas Rike


Jag har slut på citaten men mitt omdöme finns att läsa genom att följa denna länk.

---
---
---

Lump

"Varje gång Christine får en bröstknöl borttagen så hittar läkarna en ny."

En mycket bra kortfilm av Faye Jackson. Den medföljer på utgåvan av filmen Strigoi och det var väl därför som jag såg den. Inte en film som jag hade upptäckt annars. Handlingen är bra utförd även om man kan förutse slutet. Lara Belmont spelar Christine och det här är den första filmen sedan The War Zone som jag har sett henne i och det var väldigt trevligt.

---

Strigoi

"Enligt rumänsk folklore är strigoi de döda som inte funnit ro. De går igen och ser oftast ut precis som när de levde och får en bottenlös aptit. När Vlad återvänder till sin rumänska hemby från utlandet börjar han nysta i några mystiska dödsfall."

En intressant film som jag dock hade svårt för. Dels för att den inte engagerar och dels för att den är så pass annorlunda mot vad jag har sett inom genren tidigare att det skar sig direkt. Dock är det kul att ha sett den. Bortsett från handlingen som fällde filmen för mig så är det snyggt gjord. Inte bara effekterna utan även fotot är bra. Miljöerna är dom rätta och skådespelarna gör vad dom kan för att blåsa liv i sina karaktärer. Musiken är kanske inte det jag hade valt till filmen men den gör väl vad den ska antar jag.

---

Ice Planet

"Under en tillfällig fred, efter ett förödande krig någon gång i framtiden, attackeras en militärakademi i yttre rymden av en okänd och överlägsen, utomjordisk makt. Men akademins befälhavare lyckas tillsammans med en grupp nyutexaminerade kadetter fly till en stor forskningsstation. Utomjordingarna är fortfarande på jakt efter den flyende gruppen när forskningsstationen plötsligt skickas genom en okänd port ut i hyperrymden. Plötsligt har de ingen som helst aning om var de befinner sig eller om de någonsin kommer att kunna återvända till jorden."

En riktigt positiv överraskning. XC har sett filmen tidigare men jag kan inte lokalisera omdömet för tillfället. Om jag minns det rätt så har vi samma åsikt om filmen. Jag tycker att den har en intressant och bra handling som är ovanlig för den här typen av lågbudget film. För jag vill minnas att det är en sådan, även om det inte märks i slutprodukten. Filmen är dessutom väldigt snygg rent visuellt och det förvånade mig lite. Jag hade förväntat mig lite sämre effekter än dom välgjorda som man får. Karaktärerna är bra även om det finns några som känns lite ytliga. Skådespelarna är väldigt bra och eftersom det är en tysk produktion så hade jag förväntat mig att dom skådespelarna som är från det landet skulle prata knackig engelska. Men det gör dom icke. Filmen var över förväntan och extra kul att ha på DVD nu när den är OOP.

---

Puckoon

"Året är 1924 och gränskommissionen från Storbritannien och Irland har bestämt sig för att dra en ny gräns mellan Nordirland och Irland. Efter månaders dividerande om några meter hit och dit har kommissionen slutligen bara en kort sträcka kvar. Sent en fredagskväll, strax innan puben ska stänga, bestämmer sig kommissionen för att låta alla tjänstemän hålla var sin röd penna mot kartan och sedan dra undan den. På så sätt delar man upp Irland. Tyvärr lyckas man dela upp den lilla byn Puckoon i två delar och inom några dagar finns där gränsposteringar och taggtråd överallt. Filmen börjar en vintermorgon 1924, med skorstensröken drivande över den snötäckta byn. Författaren till ”Puckoon”, en gudaliknande figur, presenterar byn och huvudrollsinnehavaren Dan Madigan, och styr inledningsvis filmens handling. Men precis som Guds egna skapelser börjar författarens figurer utveckla en högst egen vilja."

En oerhört rolig film. Jag blev mycket överraskad att den skulle vara det. Humor från UK är något som både kan underhålla mig men lika mycket skrämma iväg mig. Det handlar helt enkelt om lite tur och rätt tajming. Och här har vi båda sakerna i en och samma film. Jag gillar att den är upplagd lite som en Terry Pratchett bok i berättandet. Här samtalar filmens karaktärer med gud, eller snarare den som skrev handlingen. Det leder till många roliga ordväxlingar. Filmen är annars uppdelad som i sketcher som sedan sammanfogas till en film och detta görs riktigt bra. Alla scener är roliga för sig men tillsammans så gör dom filmen till något utöver det vanliga. Humorn är ofta hjärtlig men lika ofta rå. Karaktärerna är roliga och skruvade, en del blir nästan en karikatyr på sig själva. Skådespelarna är riktigt duktiga och det märks att dom kan sina saker. Om jag ska klaga på något så är det att filmen är för kort och tar således slut för snabbt. Men jag får väl roa mig med att se om den desto oftare istället. Och även den här filmen känns extra kul att äga eftersom den är OOP.

Edited by Piranhaconda, 22 August 2011 - 16:25.


#168 Garm

Garm

    Rear Admiral

  • SuperMod
  • 3,785 posts
  • Gender:Not Telling

Posted 22 August 2011 - 17:19

North Country (2005) [US]


Den här filmen gillar jag mycket. Kul att du också gillade den. Jag tror att det var tack vare filmen Monster som gjorde att jag fick upp ögonen på Charlize Theron. Och hon gör ingen besviken i den här filmen. Sedan så tycker jag att filmen har flera andra bra skådespelare även om några av dom spelar riktiga skitstövlar till karaktärer. Och den här typen av filmer som utgår från verkligheten är klart intressanta när dom är så välgjorda som t ex den här och Monster är. Just därför ser jag fram emot att få se Erin Brockovich framöver. Den sägs vara en bra sådan film.

Kitty och Hollywoodmysteriet / Nancy Drew (2007) [US]


Nu har jag inte så stor erfarenhet av Kitty mer än att jag har läst några av böckerna. Jag spelade in filmen när den gick på tv för några dagar sedan. Kan inte säga att jag minns alltför mycket av böckerna mer än att jag gillar upplägget så därför tänkte jag att det kunde vara kul att se filmen. Kul att filmen var hyfsat underhållande trots en del missar här och där. Men den gav ju åtminstone upphov till trevliga minnen från den där tv-serien som du såg när du var yngre. Den verkar avgjort vara intressant att se.

#169 XC

XC

    «Thundermoose.»

  • Admin
  • 19,025 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Titta bakom dig...
  • Interests:TV, Film, Böcker, Science Fiction, Fantasy, Undvika soliga dagar, datorer, internet, retro teknoligi och din senaste post!

Posted 22 August 2011 - 18:53

Bortspolad / Flushed Away (2006) [US/US]
Snygg animering och roliga detaljer och lösningar på rått-stadens arkitektur även figurerna är trivsam design. Bra musikval även om jag kanske hade velat ha översättning av alla låtar och inte bara "några väl valda mindre kända". Apropå musik så var "sniglarna" ett inledningsvis roligt inslag men tjatades sönder som om man försökte tvinga in en "rolig" gimmick i filmen. Story som känns aningen oengagerade och mycket av humorn upprepas i fler scener. En film som kanske, om jag varit på ett annat humör, skulle varit okej - men nu kände jag mig inte riktigt underhållen.

*** *** ***

Piranhaconda @ Ice Planet:
Gillade den här filmen skarpt när jag såg den och tycker det har en härlig 70/80-tals ton i sig. Väldigt kul att få medhåll - även om det var väntat.

Piranhaconda @ Puckoon: Själv köpte jag den på chans på ÖB - väldigt rolig story och ett helcharmigt upplägg som till roade mig.

Piranhaconda @ North Country
Ehh. Du vet ju var jag hörde talas om filmen. :P Erin Brockowish ligger mer åt komedihållet än den här som är ett renodlat drama men jag skulle säga att de annars är väldigt likvärdiga.

Piranhaconda @ Nancy Drew
Tycker definitivt att du skall ge den en chans, den är helt OK.

Edited by XC, 22 August 2011 - 18:54.

fqq5BYam.jpg
 

Du skall inte lyssna på vad jag säger; du skall fatta vad jag menar.

 

»Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.« (Samuel Beckett)


#170 Erika

Erika

    Senior Commodore

  • Aktiv member
  • 2,783 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Trollhättan
  • Interests:Böcker, serier, film, TV-serier, TV-spel m.m.

Posted 22 August 2011 - 19:33

Perinbaba (1985) är en väldigt annorlunda tolkning av Mor Hulda, troligtvis någon lokal variant, och handlar om den föräldralöse Jakub som är lärjunge till Perinbaba (Mor Hulda) som sköter om snön. Jakub blir kär i en flicka som har en styvmor som behandlar henne illa. Han väljer då att ge upp sin odödlighet för att kunna hjälpa sin käresta, men även något från Jakubs förflutna är honom i hälarna...
Det här är andra gången som jag ser filmen och förra gången lyckades jag i princip bara komma ihåg tre saker; början (där cirkussällskapet, som Jakub en gång tillhörde, dör i en lavin orsakad av Döden ), ett visst musikstycke och slutet där alla dansar en kul dans. Eller ja, det var ju faktiskt musikstycket som jag mindes bäst. ;)
Den här gången lyckades jag se det speciella med filmen och nu förstår jag varför den är så populär i bl. a. Slovakien och Tyskland. Det är en lagom spännande film som passar de flesta åldrar, musiken är väldigt fin, skådespelarna gör ett bra jobb och det är faktiskt en riktigt intressant tolkning av en saga som aldrig har varit mer, tja, intressant. Filmen är fortfarande ingen favorit-favorit, men är definitivt sevärd.

Jak se budí princezny (1977) är en tolkning av Törnrosa med några ändringar här och där.
Den här filmen verkar vara mycket omtyckt i bl. a. Tjeckien, Slovakien och Tyskland och det är en sevärd film, absolut, men den föll mig inte riktigt i smaken. Dessutom är den ganska tråkig och ointressant. Det här är ingen film som jag vill se om.

Malá mořská víla är den där andra filmen baserad på Den lilla sjöjungfrun som kom 1976 och jag gillar den verkligen. Otroligt vacker film. Jag gillar även hur havsfolket ser ut här, det är så långt ifrån hur de brukar porträtteras i vanliga fall, men det är faktiskt bara kul med lite annorlunda tolkningar.
Skådespelarna gör ett bra jobb, men Miroslava Šafránková (lillasyster till Libuše som också medverkar i filmen) är riktigt bra i titelrollen.
Lite svårt att avgöra vilken av den tjeckiska och bulgarisk-sovjetiska versionen som är bäst, så jag nöjer mig nog med att säga de är lika bra. :P

Ruslan och Ludmilla (Ruslan i Lyudmila, 1972) bygger på ett verk av Alexander Pushkin och handlar om Ludmilla som blir kidnappad av en ondskefull trollkarl och riddaren Ruslan som beger sig ut för att finna och rädda henne.
Ruslan och Ludmilla bjuder på snygga miljöer och skapliga specialeffekter, men även på träigt skådespel och filmen är även periodvis seg. I övrigt är det en sevärd film, men det finns bättre filmer inom genren.

Yatterman (2009) faller nog inte alla i smaken, men som slö söndagsunderhållning fungerar den alldeles utmärkt.
Jag har inte heller sett förlagan (däremot har jag hört den italienska signaturmelodin massor av gånger...) men jag kanske tar och ser ett avsnitt av tv-serien vid något tillfälle.
Det enda som jag inte gillar med filmen är den där irriterande Shoko (eller vad hon nu hette) och hjältarna är lite bleka. Däremot är skurkarna riktigt härliga och det är tack vare dem som filmen är underhållande.

Och som vanligt blir det även lite bilder. ;)
Spoiler


#171 Crusader

Crusader

    Rumpadmiral

  • Moderator
  • 12,013 posts
  • Gender:Male
  • Location:Osby, Skåne, Sverige, Europa, Jorden, Solsystemet, Wintergatan
  • Interests:Sci/Fi, Fantasy, Drama, Skräck, Kärlek/Romantik, Komedi... nog lättare att säga allt. :P

Posted 23 August 2011 - 04:23

Tar mig ann en (kort) filmserie som jag har tänkt sett länge men inte bhar blivit av innan.


Dungeons & Dragons (2000)

Kungariket Izmer styrs av magiker och de vanliga är inte mycket mer än slavar. Den unga Kejsarinnan Savina planerar att ändra på det men den onda magikern Profion och hans högra hand, den onda riddaren Damodar, vill ta makten över riket och för det behöver han en armé av drakar.
Det är upp till den unga Magi-bibliotikarien Marina Pretensa, tjuvarna Ridley Freeborn och Snails och dvärgen Elwood att hjälpa Kejsarinnan att behålla makten.

Väldigt over-the-top (speciellt karaktärerna) men det här till den här typen av filmer och spel. Filmen är också väldigt snyggt och fantasifullt designad och ser verkligen ut som en D&D värld samt musiken var bra. Också väldigt kul att se välkända D&D varelser som Beholders (även om den här verkade rätt korkad). Vad jag därimot har svårt för är en skämtande gnällande svart sidekick för det har inget med Fantasy att göra utan känns mer som att filmen tar ett steg in på 2000-talet. Att sedan första delen av filmen dessutom är väldigt löjlig, fjantig och fånig utan något som helst alvar gör det inte bättre.
Filmen kör också en massa parodier på nutiden. Som tex när hjälten hamnar i en Gameshow baserad på den brittiska Gameshown "The Crystal Maze" och programmets host spelar tjuvledaren som har hand om spelet.
Men filmen tar sig senare. Den blir alvarligare och brutalare mot den mer barnvänliga barnprograms början. Största vändpunkten är när Snails blir mördad efter en osjälvisk akt för att hjälpa de andra. En annan bra sak är att en Magiker, som ser ner på vanliga människor, och en tjuv, som hatar magiker, börjar förstå varandra och får starka känslor för varandra.
Vissa scener i slutet var fortfarande ologiska (som att Ridley gav skurken spiran och trodde han skulle hålla sitt löfte och släppa de andra, samt när de bara tittar på medans Profion försöker döda Kejsarinnan )
Jag blev lite oroligt under sista scenen att de skulle återuppliva Snails (det hade först hela den grymma vändpunkten) men som tur är så lämnade de det oisagt med att de åkte till dödsriket för att träffa honom. Jag föredrar orginalslutet som kliptes bort där de slutade med att Ridley bara sa farväl till Snails grav.
När jag kollade extramatrialet så var det mycket snack om en planerad Director's Cut, som aldrig blev av, och många av de borttagna scenerna var viktiga karaktärsutvecklande scener som border ha varit med IMO. Allt givetvis bortklippt för "pacing" (ett ord jag har börjat hata efter alla bra scener som har klipts ut från bra filmer pga det). Vissa scener var väldigt viktiga så att klippa bort dem tyckte jag var idiotiskt och lämnade stora tomhål som försämrade filmen.

En kompis hävdar starkt att jag har sett filmen innan men jag har inget som helst minne av det. Men jag fick en del Déjà vu när jag såg den. Så vem vet. Kan vara så att jag har sett bilder eller här honom berätta om den.

Jag var helt berädd på att såga den här filmen totalt för den första timmen var under all kritik i uselhet och det var vid tillfälle svårt att fortsätta se den men sedan blev den förvånande bra och spännande och det barnsliga tramset liksom försvann. Jag tycker det är synd att de inte kunde göra hela filmen lika bra för man kan ju inte precis skippa första halvan av filmen heller.
Börjar du se filmen så se klart den för det blir bättre. Men jag kan inte riktigt rekomendera den här såvidar du inte är på humör för den här typen av film.

4,5/10




Dungeons & Dragons: Wrath of the Dragon God/The Elemental Might (2005)

Mer än 100 år har gått sedan Ridley Freeborn sände Damodar till en tillsynes säker död. Efter 100 års sökande så har Damodar hittat the Orb of Faluzure som kan bota hans odöda förbanelse och ge honom tillräklig makt för att erövra hela Izmer och hämnas för all plåga han har fått utstå de senaste 100 åren.
Samtidigt upptäcker Lord Berek (Lawful Good male human fighter) och hans fru, magikern Melora (Neutral Good female human cleric of Obad-Hai/wizard), den onda svarte Drakguden Faluzure sovandes innuti ett berg och han är påväg att vakna.
Tillsammans med de 4 hjältarna, den starka Lux (Chaotic Good female human barbarian), den vise Dorian (Neutral male human cleric of Obad-Hai), den intelligente Ormaline (Neutral female elf wizard) och den listige tjuven Nim (Chaotic Good male human rogue) ger sig Berek av för att stoppa Damodar ovetandes om att Damodar har lagt en förbannelse på Melora som sakta förvanlar henne till en ruttnande odöd.

För det första: Trots att filmen utspelar sig i samma rike som första filmen och en av skurkarna är med så har den här filmen INGET gemensamt med första filmen och borde knappt räknas som uppföljare. Den här filmen är i klar Dungeons & Dragons-anda utand det där fjantiga komiska Hollywood grejset som första filmen hade. Det här är ingen komedi, karaktärerna är inte over-the-top, och det fjantas inte. Det här är en seriös Dungeons & Dragons fantasy film!
Till skillnad från första filmen så är den här filmen väldigt trogen D&D-spelen. Allt i filmen går efter D&D reglerna, alla varelser (t ex White Dragon, Darkmantles, Spectres, Magmins, Lizardfolk, Lich, Drow), vapen, magier, fiender (t ex Drakguden Faluzure) är från D&D och handlingen är av den typen som D&D äventyr brukar vara. Karaktärerna är skapade efter D&D reglerna och har tillochmed sina egna stats. Alla utom Ormaline (Level 9) och Melora (Level 1/4) är på Level 7.
Filmen är också på vissa sätt uppföljare på kända D&D äventyr (t ex The Ghost Tower of Inverness, Expedition to the Barrier Peaks).
Tyvärr så är filmen också väldigt lågbudget.

Såhär ska en Dungeons & Dragons film vara. Det här är en film av D&D fans för D&D fans. Att filmen har fått så dåligt betyg kan jag bara inte förstå. De som har gett betygen har antingen ingen aning om vad Dungeons & Dragons och fantasy är eller så har Lord of the Rings-filmerna fått dem att tro att det är så det måste vara.
Den här filmen är så mycket Dungeons & Dragons som en film kan vara. Det är ingentligen mäst bara bugeten som saknas.
Hela filmen är mfull av D&D hyllningar och godbitar som bara de som kan fantasy (och D&D) förstår som när Lux går beserk och tappar kontrollen eller när Berek använder Mighty Blow.

Jag kan starkt rekomendera den här filmen om man är ett riktigt fan av riktig fantasy och/eller Dungeons & Dragons för det här är en underbar fantasy film. Är man dock av det kräsnare slaget som har "Lord of the Rings"-höga krav så är det kanske en annan sak. Jag tyckte iallafall att den var mycket bra!

8,5/10


Ska bli intesant att se 3:e filmen Dungeons & Dragons: The Book of Vile Darkness när den kommer och den planerade 4:e filmen, gjorda av samma man som gjorde 2:a filmen.
Although my heart may be weak, it's not alone. It's grown with each new experience. And it's found a home with all the friends I've made. I've become a part of their heart, just as they've become a part of mine.
And if they think of me now and then, if they don't forget me, then our hearts will be one. I don't need a weapon. My friends are my power!
-Sora, Kingdom Hearts
Godzilla%20racing_zps1cj0z7fu.gif

#172 Garm

Garm

    Rear Admiral

  • SuperMod
  • 3,785 posts
  • Gender:Not Telling

Posted 23 August 2011 - 13:32

Den gyllene blommans förbannelse

"Each day, in front of your father, I have to feign ignorance. Every two hours, I swallow this poison without protest. Nobody knows what is happening. I shall die exactly as your father intends. A half-wit. But I refuse to submit without a fight. On the night of the Festival, I shall put an end to all this."

---

François Truffaut - Stulna Porträtt

"En personlig dokumentärfilm om den franske regissören François Truffauts liv och arbete. Vänner, släktingar och arbetskollegor delar med sig av sina minnen om en av fransk films främsta regissörer."

Filmtipsets beskrivning av denna dokumentär är mitt i prick. Jag uppskattade den riktigt mycket. Till skillnad från dokumentären om Andrej Tarkovskij som jag såg tidigare så fokuserar den här helt på personen François Truffaut och synen på honom som många av hans kollegor och vänner har. Den ger således inte en speciellt bra inblick i hur han arbetade som regissör, men i gengäld så får man en stark bild av hur han var som vän, kollega och människa. Jag gillar dom anekdoter som berättas i denna film och jag uppskattar att alla inte behöver vara utav godo utan att man även berättar mindre smickrande sidor av denna man. Det gör honom oerhört komplex och klart intressant.

Bortspolad / Flushed Away (2006) [US/US][/b]
***
Ice Planet
***
Puckoon
***
Erin Borckovich


Synd att du inte riktigt fastnade för "Bortspolad". Jag ska ge den en chans men nu kanske jag ska tona ned förväntningarna en aning.

När det gäller "Ice Planet" så understryker även den att det går att gör bra SF även i europa. Jag tyckte mig känna igen regissörens namn så jag slog upp honom på IMDb. Det visar sig att han har stor erfarenhet av SF sedan tidigare. Bland annat har han regisserat mycket Star Trek.

Just att du inte bara tycker om "Puckoon" utan även själv äger den gjorde mig bra intresserad av att få se den. Och jag förstår varför du tycker om den för den är som sagt var riktigt rolig och har ett bra upplägg som skiljer sig från många andra komedier.

Intressant det du skriver om "Erin Brockovich" att den är mer åt komedihållet. Hade fått för mig att det var en renodlad dramafilm. Bra att veta om hur det ligger till innan jag ser filmen så behöver det inte komma som en total överraskning. ;)

Perinbaba (1985)
***
Jak se budí princezny (1977)
***
Malá mořská víla
***
Ruslan och Ludmilla (Ruslan i Lyudmila, 1972)
***
Yatterman (2009)
***

Och som vanligt blir det även lite bilder. ;)

Spoiler


Var tvungen att utföra lite google-fu för att ta reda på mer om Mor Hulda. Tror att jag har läst den som barn, men är inte helt säker. Som jag skrev i "Vad lyssnar ni på v.3" tråden så fick jag känslan av att "Perinbaba" är sevärd då jag sökte upp mer information medans jag lyssnade på låten. Och det du skriver understryker att jag bör se den. Dessutom var ju bilden från filmen väldigt häftig. Där kan man snacka om att dom har fått till en vacker visuell stil på filmen.

"Jak se budí princezny" är jag också intresserad av att se även om den inte föll dig i smaken. Det är inte ofta man får se en vanlig spelfilm om Törnrosa.

"Malá mořská víla" känns riktigt intressant. Jag tycker mycket om Disneyfilmen och boken av H.C. Andersen. Men jag har aldrig sett en riktig spelfilm om den. Bara det känns spännande och att filmen sedan är från europa gör bara saken bättre. Och bilden understryker det du själv skrev om att det är en vacker film. Jag måste ju bara passa på att fråga om du har fler tips på filmer (både vanliga och tecknade) som är baserade på H.C. Andersens bok? :)

"Ruslan och Ludmilla (Ruslan i Lyudmila)" verkar även den vara sevärd. Din beskrivning gav mersmak. Dessutom är det ju inte ofta som man springer på en film med trollkarlar från Europa. Jag antar att det är Ruslan som är riddaren på bilden? :D

"Yatterman" har jag också sett och skrev ett litet omdöme som finns att läsa här om du är intresserad. Om du inte redan har sett filmen så kan jag rekommendera "The Great Yokai War" av samme regissör. Det är japansk fantasy och äventyr när den är som bäst.

#173 Erika

Erika

    Senior Commodore

  • Aktiv member
  • 2,783 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Trollhättan
  • Interests:Böcker, serier, film, TV-serier, TV-spel m.m.

Posted 23 August 2011 - 15:10

Var tvungen att utföra lite google-fu för att ta reda på mer om Mor Hulda. Tror att jag har läst den som barn, men är inte helt säker. Som jag skrev i "Vad lyssnar ni på v.3" tråden så fick jag känslan av att "Perinbaba" är sevärd då jag sökte upp mer information medans jag lyssnade på låten. Och det du skriver understryker att jag bör se den. Dessutom var ju bilden från filmen väldigt häftig. Där kan man snacka om att dom har fått till en vacker visuell stil på filmen.


Jag har kollat runt på ett par slovakiska sidor och det verkar som den slovakiska dvd-utgåvan har engelsk text. :)

"Malá mořská víla" känns riktigt intressant. Jag tycker mycket om Disneyfilmen och boken av H.C. Andersen. Men jag har aldrig sett en riktig spelfilm om den. Bara det känns spännande och att filmen sedan är från europa gör bara saken bättre. Och bilden understryker det du själv skrev om att det är en vacker film. Jag måste ju bara passa på att fråga om du har fler tips på filmer (både vanliga och tecknade) som är baserade på H.C. Andersens bok? :)


Jag har ju sett den här versionen och den minns jag som ganska bra. Sedan har jag även även sett kortare versioner från diverse tv-serier.

"Ruslan och Ludmilla (Ruslan i Lyudmila)" verkar även den vara sevärd. Din beskrivning gav mersmak. Dessutom är det ju inte ofta som man springer på en film med trollkarlar från Europa. Jag antar att det är Ruslan som är riddaren på bilden? :D


Visst är det Ruslan! :)

Om du inte redan har sett filmen så kan jag rekommendera "The Great Yokai War" av samme regissör. Det är japansk fantasy och äventyr när den är som bäst.


Tack för tipset, verkar vara en intressant film. :)

#174 Garm

Garm

    Rear Admiral

  • SuperMod
  • 3,785 posts
  • Gender:Not Telling

Posted 23 August 2011 - 16:32


Var tvungen att utföra lite google-fu för att ta reda på mer om Mor Hulda. Tror att jag har läst den som barn, men är inte helt säker. Som jag skrev i "Vad lyssnar ni på v.3" tråden så fick jag känslan av att "Perinbaba" är sevärd då jag sökte upp mer information medans jag lyssnade på låten. Och det du skriver understryker att jag bör se den. Dessutom var ju bilden från filmen väldigt häftig. Där kan man snacka om att dom har fått till en vacker visuell stil på filmen.


Jag har kollat runt på ett par slovakiska sidor och det verkar som den slovakiska dvd-utgåvan har engelsk text. :)


Tack för tipsen. Jag har en kollega som behärskar språket så jag ska be henne om hjälp med att kolla upp om man rent av kan beställa direkt från något av dessa ställen. Håll tummarna! :)


"Malá mořská víla" känns riktigt intressant. Jag tycker mycket om Disneyfilmen och boken av H.C. Andersen. Men jag har aldrig sett en riktig spelfilm om den. Bara det känns spännande och att filmen sedan är från europa gör bara saken bättre. Och bilden understryker det du själv skrev om att det är en vacker film. Jag måste ju bara passa på att fråga om du har fler tips på filmer (både vanliga och tecknade) som är baserade på H.C. Andersens bok? :)


Jag har ju sett den här versionen och den minns jag som ganska bra. Sedan har jag även även sett kortare versioner från diverse tv-serier.


Tack för det tipset med. Den verkar definitivt intressant. :) Kanske att den rent av påminner lite om Mästerkatten i stövlar i upplägget? Om jag inte minns helt fel så gjorde väl Toei Animation flera filmatiseringar av klassiska sagor då dom var som mest produktiva.

Edited by Piranhaconda, 23 August 2011 - 16:33.


#175 Erika

Erika

    Senior Commodore

  • Aktiv member
  • 2,783 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Trollhättan
  • Interests:Böcker, serier, film, TV-serier, TV-spel m.m.

Posted 23 August 2011 - 21:11

Tack för tipsen. Jag har en kollega som behärskar språket så jag ska be henne om hjälp med att kolla upp om man rent av kan beställa direkt från något av dessa ställen. Håll tummarna! :)


*Håller tummarna*

Tack för det tipset med. Den verkar definitivt intressant. :) Kanske att den rent av påminner lite om Mästerkatten i stövlar i upplägget? Om jag inte minns helt fel så gjorde väl Toei Animation flera filmatiseringar av klassiska sagor då dom var som mest produktiva.


Utifrån vad jag kommer ihåg så är Andersen Dōwa Ningyo Hime lite "allvarligare" än Mästerkatten i stövlar.
Jo, du minns alldeles rätt - Toei Animation har gjort flera filmatiseringar av klassiska sagor. Jag har inte sett allihop, men dem jag har sett har varit sevärda och underhållande.