Hoppa till innehåll

Foto

Senast sedda film v.3 OBS! Läs första inlägget


  • Stängt ämne Detta ämne är låst
1001 svar på detta inlägg

#951 Crusader

Crusader

    Rumpadmiral

  • Moderator
  • 12 013 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Osby, Skåne, Sverige, Europa, Jorden, Solsystemet, Wintergatan
  • Interests:Sci/Fi, Fantasy, Drama, Skräck, Kärlek/Romantik, Komedi... nog lättare att säga allt. :P

Postad 20 augusti 2010 - 02:10

Cloverfield (2007)

Rob ska flytta till Japan och börja sitt nya jobb som Vice President på ett företag. Kvällen innan så ordnar hans bror en farväl fest. Plötsligt börjar marken att skada och explosioner syns över New York. När de ser Frihetsgudinnans huvud rulla på gatan så förstår nde att något är väldigt fel. Ett gigantiskt monster härjar i staden.

Inspirerat av en verklig historia. Typ.
Ett klart mästerverk i skakig-kamera skräck genren signerat J.J. Abrams och Matt Reeves. En film som alla måste se även om de blir åksjuka av skakig-kamera.

9,5/10



Arachnid/8 Legs: Dödens Nät (2001)

Mystiska spindlar härjar i en urskog och biter urbefolkningen. En grupp forskare, med stöd av en grupp soldater, beger sig ut i skogen för att hjälpa folket och ta reda på vad det är för en spindelart. Men snart visar det sig att farorna är fler än de någonsin kunnat ana när hela skogen verkar vara full med nya livsfarliga insekter.

En helt OK monsterfilm som har fått oförkänt dåligt rykte. Mycket pga den dåliga början som är avskrämmande för alla som hatar dålig CGI och för otroliga historier. Jag tror de flesta stängde av efter 2 min och sedan gav filmen lägsta betyg. Men filmen blir mycket bättre sedan. De första par minuterna, som är som ett intro, skulle de ha skippat för den är total onödig, ger alla svar och blandar dessutom in onödiga sci-fi genre som jag tror många inte uppskattar. En början där ett rymdskepp blockar djur från havet och sedan krachar och framför allt scenen när piloten träffar rymdvarelsen är totalt onödigt för det har inget med filmen att göra mer än att förklara hur den muterade spindlen kom till jorden. En förklaring som man inte behövde. Det räkte med att en forskare sa att det var en mutation av dess like som inte tillhörde vår värld och lämnat det där.
Men som monsterfilm är den rätt bra. Inget nytt och special effekterna är inget att hurra för (men ovanligt lite CGI även om början inte skulle få en att tro det) men väldigt underhållande och just som en monster film ska vara. En grupp människor som försöker fly från en hemsk varelse som dödar dem en och en. Ren monster-underhållning med helt OK halvkända skådespelare.

6,5/10
Although my heart may be weak, it's not alone. It's grown with each new experience. And it's found a home with all the friends I've made. I've become a part of their heart, just as they've become a part of mine.
And if they think of me now and then, if they don't forget me, then our hearts will be one. I don't need a weapon. My friends are my power!
-Sora, Kingdom Hearts
Godzilla%20racing_zps1cj0z7fu.gif

#952 Cartman

Cartman

    Deputy Admiral

  • Aktiv member
  • 10 210 Inlägg:
  • Gender:Not Telling

Postad 20 augusti 2010 - 13:24

Själv så gillade jag Judge Dredd-filmen. Jag störde mig extremt mycket på hans sidekick första gången men lite mindre de andra gångerna.


Jag störde mig också på hans sidekick. Riktigt enerverande. Fast jag har alltid haft svårt för honom varje gång jag sett filmen.

The Sorcerer's Apprentice/Trollkarlens Lärling (2010)


Jag har sneglat på den filmen ett tag och tycker den verkar bra. Av det du skriver så blir jag sugen på att se den framöver.

Allt för mycket /quote på den här sidan, man blir ju alldeles vimmelkantig :/


Tjaaa det finns ju en anledning till funktionens existens. :P

Förstår dock vad du menar, men baksidan är att det blir så grötigt om man ska trycka ihop en massa citat plus egen text utan att dela upp det på något bra sätt.

Domino (2005) (MovieZine)

Jag tittade till och med på extramaterialet.

En favoritreplik från filmen:

»That's our driver Alf. He's from Afghanistan. He once ate a cat. We can't understand how to pronounce his fucking name so we just call him the cat eating alien.«[Källa]

Jag fick tänka ett par extra varv innan jag fattade. :lol:


En klart intressant och bra film. Föga förvånande så finner jag bakgrunden till filmen, mer intressant än själva filmen. Men då fyller ju filmen en funktion på så sätt, samt att jag som sagt tycker om den. Jag håller med om att filmen känns aningen för lång. Man hade säkert kunnat trimma bort ett antal scener utan att filmen hade blivit sämre av det. Kiera Knighley är övertygande i rollen som Domino. Jag har svårt att se hur någon annan skulle kunna ha gjort det bättre. Visuellt så ser filmen riktigt bra ut, som du nämner så finns det en tanke bakom hur den är filmad och hur man har använt sig av färger, ljus, foto, osv.

Angående det sista du skriver så fattade jag direkt vad det var för koppling. Lite elakt sagt kanske, men det är svårt att hålla sig för skratt. ;)

Samt att du får en guldstjärna ;) för att du tittade på extramaterialet.

Detta inlägg har redigerats av Cartman: 20 augusti 2010 - 13:25


#953 XC

XC

    «Thundermoose.»

  • Admin
  • 19 025 Inlägg:
  • Gender:Not Telling
  • Location:Titta bakom dig...
  • Interests:TV, Film, Böcker, Science Fiction, Fantasy, Undvika soliga dagar, datorer, internet, retro teknoligi och din senaste post!

Postad 20 augusti 2010 - 14:55

För mig tog det några ögonblick innan jag gjorde referensen till tv-serien och kom ihåg att han försökte käka katten ett par gånger. :lol: Jag är långsam ibland.

Jag tycker också Kiera bar upp rollen bra, inte för att jag egentligen betvivlade det. :)

Ibland inspirerar filmerna mig att se extra materialet, och filmsnutten som handlade om Domino Harvey var mer än sevärd. :)

Detta inlägg har redigerats av XC: 20 augusti 2010 - 14:56

fqq5BYam.jpg
 

Du skall inte lyssna på vad jag säger; du skall fatta vad jag menar.

 

»Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.« (Samuel Beckett)


#954 Cartman

Cartman

    Deputy Admiral

  • Aktiv member
  • 10 210 Inlägg:
  • Gender:Not Telling

Postad 20 augusti 2010 - 15:19

Jag ser att jag var lite osmidig i min formulering (surprise ;)) så jag måste klargöra att det var själva repliken om afghanen i sig som var lite elak, inte att du på något sätt tog lite längre tid på dig än mig att göra kopplingen. Men det kanske du förstod. Nåväl, virrpanna som jag är så ger jag dig gärna en passning eller två till att bjuda tillbaka vid lämpligt tillfälle. :P :lol2:

Det är väl just till en sådan här film som har en verklighetsbaserad bakgrund eller en tekniskt imponerande film som är mest intressant att göra en djupdykning i dess extramaterial.

Jag läste någonstans om att en del trodde att Domino Harvey var fejk. Att hela hennes del i livet som prisjägare bara var en "publicity stunt". Men jag förstår inte riktigt varför man skulle tro något sådant. Jag ska se om jag hittar det jag läste om det hela.

Det var intressant att få se Kiera Knighley i den här typen av roll. Iofs har jag inte sett henne i så mycket tidigare, men den här rollen var annorlunda och jag tycker att hon kom mer till sin rätt på så sätt.

På tal om filmen. Inledningsvis var jag tveksam till hur filmens manus skulle vara då du påpekade att det var Richard Kelly som låg bakom det. Han är ju lite av en "hit n' miss" har det ju visat sig med åren. Men här tycker jag att han lyckas bra. Till skillnad från en del filmer där han står för manus och regi.

Detta inlägg har redigerats av Cartman: 20 augusti 2010 - 15:20


#955 Cartman

Cartman

    Deputy Admiral

  • Aktiv member
  • 10 210 Inlägg:
  • Gender:Not Telling

Postad 20 augusti 2010 - 16:38

Vincent (1982)

Underbar liten stop-motion kortfilm av Tim Burton. Det finns inte så mycket att säga om den egentligen. Den är snyggt gjord och typisk "burtonesque". Filmen uppkom tack vare Tim Burtons stora fascination för den legendariska skådespelaren Vincent Price, och det är även han som är filmens berättare. Jag kan även rekommendera en bra text om filmen. Den återfinns här.

På tal om det så rycktas det om att när "The Nightmare Before Christmas" nu blir konverterad till 3D och går upp på dom amerikanska biograferna igen, så kommer man även att konvertera denna film och visa innan.

Frankenweenie (1984)

En till kortfilm av Tim Burton som jag inte tycker är riktigt lika bra som Vincent. Dels tycker jag inte riktigt att handlingen bärs upp över dom 30 minuter som kortfilmen håller på, men sedan så tycker jag inte att handlingen i sig är mer än okej. Allt annat är dock på topp och man har fått till den rätta känslan av b-film, 1950-tal, matiné, osv. Fotot är snyggt och skådespelarna gör vad man förväntar av dom. Det märks att den är gjord av Tim Burton, men det där lilla extra saknas för min del.

Den här ryktas det om att Tim Burton ska göra en egen nyinspelning av. I 3D då så klart :rolleyes:. Samt att det förväntas bli en långfilm. Det kan vara både bra och mindre bra. För det vill ju till att han finputsar på manuset ett par extra varv om något sådant här ska hålla för en speltid som representerar en långfilm.

#956 XC

XC

    «Thundermoose.»

  • Admin
  • 19 025 Inlägg:
  • Gender:Not Telling
  • Location:Titta bakom dig...
  • Interests:TV, Film, Böcker, Science Fiction, Fantasy, Undvika soliga dagar, datorer, internet, retro teknoligi och din senaste post!

Postad 20 augusti 2010 - 16:45

Jodå, jag förstod att du refererade till att kommentaren var elak. (Inte min, för omväxlings skull, långsamma hjärna).

Med den bakgrund hon hade (pappan var u en rätt känd skådespelare) så kanske det är enkelt att avfärda det hela som fejk. Men samtidigt så måste det ju finnas en hel del som talar för att hon var prisjägare på riktigt.

Gjorde några snabbsökningar, men hittade inte featuretten någonstans online.

Jag har inte sett Kiera Knightly i mycket jag heller, men i en del förutom PotC. Hon känns kanske inte som ett på förhand självklart val - men som du säger så så känns hon väldigt bra i rollen.

Jag har inte sett något som han skrivit eller regisserat, så jag var mer eller mindre obefläckad när det kommer till honom. Kanske funkar han väldigt bra ihop med Tony Scott?

Detta inlägg har redigerats av XC: 20 augusti 2010 - 16:45

fqq5BYam.jpg
 

Du skall inte lyssna på vad jag säger; du skall fatta vad jag menar.

 

»Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.« (Samuel Beckett)


#957 Cartman

Cartman

    Deputy Admiral

  • Aktiv member
  • 10 210 Inlägg:
  • Gender:Not Telling

Postad 20 augusti 2010 - 17:33

:fniss: Så bra att du hänger med.

Jo, det är sant. Jag visste inte om att pappan var så pass känd innan jag såg filmen, så det kan ju anas att en del är skeptiska. Men som du säger, dom kan ju inte bara ha tagit allt ur det blå. Någon form av substans lär det ju finnas för annars skulle ju någon har genomskådat allt för länge sedan. :)

När det gäller Richard Kelly så kan det vara så att han fungerade bra tillsammans med Tony Scott. Richard Kelly är ju (ytterst) lite som M. Night Shyamalan. Dom borde hålla sig till en sak och inte två. Den senare av dom borde inte skriva manus alls, någonsin, utan enbart regissera andras. Medans Kelly borde fortsätta med manus (säkert även regi då det aldrig har varit fel på det) men att han tar lite andra jobb som manusförfattare. Som t.ex. i fallet med Domino, mellan sina egenkomponerade filmer, likt Donnie Darko (har inte du den liggandes?) samt Southland Tales, som verkligen är unika när det kommer till manus.

#958 XC

XC

    «Thundermoose.»

  • Admin
  • 19 025 Inlägg:
  • Gender:Not Telling
  • Location:Titta bakom dig...
  • Interests:TV, Film, Böcker, Science Fiction, Fantasy, Undvika soliga dagar, datorer, internet, retro teknoligi och din senaste post!

Postad 20 augusti 2010 - 22:23

The Nightmare Before Christmas (1993/94) (MovieZine)
Jag är ju lite småsvag för gamla tekniker, och stop motion är ju inget som man springer på varje dag. Storyn är bra och genomarbetad, tycker verkligen de har lyckats med att smälta samman Halloween med julen. Konceptet är väldigt charmigt, hur Jack blir förälskad i julen och hur resten av staden försöker hjälpa honom men ingen egetligen förstår. Rösterna ligger rätt i filmen annat kan man inte säga och musiken är trevligt passande. (Gillar f.ö. versionen av Jingle Bells som spelas i Halloween-landet). Filmen är relativt kort, men jag gillar att man inte fyllt ut filmen med onödiga scener. Visuellt funkar den bra, normalt har jag svårt för animering där man överdriver oproportionerna här funkar det för det mesta bra - kanske därför att an blir så fascinerad av Halloween-världens figurer.


Vincent (1982)
Den här var ju hur charmig som helst. Riktigt episkt och dramatiskt slut. Tight story och ett härligt narrativ.


Frankenweenie (1984)
Rätt intressant koncept, tyvärr är jag tvungen att hålla med Carty om att filmen känns utsträckt och att storyn känns ologisk på sina ställen. Nog för att man kan bli rädd för en främmande hund (jag har respekt för hundar) men att hela kvarteret går ihop i en mobb? Efter endast några skymtar av den? Däremot är det en härtlig retrokänsla i den och skådespelarna lyckas väl med att fåga in känslan av hur skådespels-tekniken var under tiden då fimen utspelar sig. Men det är så här på förhand svårt att se ur man skall sträka ut den här till en långfilm; i 3D, no less.

Detta inlägg har redigerats av XC: 20 augusti 2010 - 22:23

fqq5BYam.jpg
 

Du skall inte lyssna på vad jag säger; du skall fatta vad jag menar.

 

»Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.« (Samuel Beckett)


#959 super85

super85

    Forward Admiral

  • Moderator
  • 4 705 Inlägg:
  • Gender:Male

Postad 20 augusti 2010 - 23:33

Salt

Regi: Philip Noyce Manus: Kurt Wimmer,
I rollerna: Angelina Jolie, Liev Schreiber,Chiwetel Eijofor

Philip Noyce (Patriot Games,The Quiet American) regisserar Angelina Jolie i en en spion-action med Bourne Identity/Mission Impossible vibbar. Gamla grejer från kalla kriget dyker upp och det kan riskera ett världskrig där USA får på nöten. av Ryssar Ryssar som dock är gamla kommunist-galningar(mer politiskt korrekt) och inte nuvarande Ryska-regerigen. Angelina Jolie spelar en CIA agent som misstänks för att vara en rysk dubbelagent och detta gör att filmen handlar för det mesta om att hon blir jagad av sina egna agentpolare, samtidigt som hon ska klura ut sin bakgrund och stoppa elakingarnas planer. Och eftersom det handlar om spioner så finns det givetvis några plot-twists med också :).

Filmen var för början menad som en sommar-action man skulle ge till en manlig stjärnskådespelare, t ex Tom Cruise tackade nej till den här. Uppfriskande att jobbet gick till en kvinna!. Filmen är lite mer än 90 minuter lång, snyggt fotad(Robert Elswit) och med tillräckligt cool och uppjagande musik av James Newton Howard. Noyce regisserar actionsekvenserna bra. Det är dock något sämre med tillbakablickarna som ibland blir komiska, antingen för att de är alldeles för "undervisningsfilm om västerländsk historia" eller bara allmänt klyschiga. Tempot i filmen är också lite off. Kanske har man klippt bort rätt mycket? jag vet inte.

Angelina Jolie (rätt mycket Black Widow här :) ) bär filmen väldigt bra, precis som hon gör i nästan alla sina filmer. Hon har inte stora mängder svåra dialogscener, men hon gör mycket grejer med blicken, hon kan se farlig ut på ett övertygande sätt. Hon kan spela intelligent, professionell etc, och hon hanterar actionscener väldigt bra, hand to hand, eller med vapen. Jag uppskattar det, hennes rutin syns i prestationen, och om vi är ärliga så blir det här ju mer spännande med en kvinna i huvudrollen, men en man så skulle det här lätt bli en lite för vanlig actionrulle. Hollywood gör sällan actionfilmer med kvinnor i huvudrollen eftersom de är svåra att sälja, TV-serier finns det många av där kvinnor har stora roller, men i filmväg så är det sällsynt. Sen för övrigt är Jolie fortfarande ett bra val som Catwoman, eller Talia, eller vilken kvinna som helst i en tredje Batman film från Christopher Nolan. Även om det bara är spekulationer så är det här en av många exempel man kan visa varför hon inte skulle ha några problem med en sån roll.

De andra skådespelarna har inte så mycket att göra, Schreiber är inte usel han heller, han gör rollen som Salts CIA-polare tillräckligt övertygande och även han har fått rutin att göra även de lite mindre intressanta rollerna bra.

Filmen slutar lite abrupt, lite för tydligt som en "Det måste ju bli en uppföljare! och det hänger ihop lite med hur filmen kändes lite halvkasst pacat. Filmen kommer liksom igång ordentligt på slutet,efter den lite knackiga starten,men då slutar den.

Snyggt regisserat action, bra foto&musik och med en asskickande Angelina Jolie. Helt ok.

3 stjärnor av 5.
Proud member of ATNAG (Allegiance to Nolan and Goyer)
Batman Begins

2005&2008 Year of the Bat

2005 Evil feared the Knight, 2008 The Dark Knight Returns

The Dark Knight

#960 Cartman

Cartman

    Deputy Admiral

  • Aktiv member
  • 10 210 Inlägg:
  • Gender:Not Telling

Postad 21 augusti 2010 - 14:52

The Nightmare Before Christmas (1993/94) (MovieZine)

Jag håller med XC om speltiden. Här känns den perfekt tilltagen och det är svårt att se hur man skulle kunna fylla ut den med mycket mer, utan att den då även blir sämre. Det här är väl för övrigt en film som det torde vara väldigt svårt att göra om och göra bättre i framtiden? Så låt oss hoppas att vi får slippa några krystade remakes. Sedan tycker jag allt att det är lite synd att Burton (eller vem det nu är som nu har bestämt det hela) att man ska konvertera filmen till 3D. Varför? Den fungerar ju så bra som den är. I övrigt så gillar jag filmen riktigt mycket och den har en helt underbar blandning av bra musik, coola karaktärer, en teknisk briljans, humor, bra röstskådespelare. You name it.


RE: Frankenweenie (1984) - Jag håller med om att det är smått ologiskt och överdrivet att hela kvarteret blir som galna för att dom ser en skuggbild av Sparky, en skymt eller två och att han bara är som en hund är, han slår väl till och med ner en soppkorg eller liknande. Men att då bilda en mobb? Please. :rolleyes:

Håller med om att det är svårt att se hur det här ska fundera i en långfilm, samt att 3D inte känns passande till en sådan tydlig retrokänsla som handlingen faktiskt har.

#961 dukeofnewyork

dukeofnewyork

    Fleet Captain

  • Aktiv member
  • 1 140 Inlägg:
  • Gender:Male

Postad 21 augusti 2010 - 16:22

Angåenge det sista där. Var det något speciellt som din far inte tyckte om med No Country for Old Men eller var det helheten? Filmen verkar dela lägret bland dom jag har pratat med. Antingen tycker man att den är riktigt bra eller så tycker man inte alls om den. Något mellanting verkar inte finnas.


Den förefaller onekligen som om den filmen gör just det, vilket är ett tecken på att det är en verkligt stor film. Den avkräver tittaren ett ställningstagande åtminstone, går liksom inte bara tycka den är lite ok sådär. Varför min far inte gillade är för mig lite oklart, men som jag fattar det förstod han inte vad den så att säga ville säga, vad den handlade om. Han letade nog efter ett varför som aldrig kom.

Vågar inte ens föreslå A Serious Man, då lär han väl göra mig arvlös…. :)

Annars är han ingen filmnovis och har rätt säker smak och känsla för bra film, men i det här fallet tycks vi hamna i att vara överens om att inte vara överens. :)

Själv höll jag länge The Big Lebowski som favorit av Coens, men No Country for Old Men tycker jag är snäppet bättre. Ett mästerverk utan dess like.


Jag håller med om att NCFOM är ett mästerverk, fucking close to Kubrick till och med (och det säger inte lite), men likväl håller jag nog TBL snäppet högre. Det är mer en känsla som avgör där, i min bok är det inte mycket som skiljer och de är bra på olika sätt. Men TBL och jag har en speciell historia, så är det bara, jag har sett den så sjukt många gånger och varje gång är det som bara fest! :)

Dessutom ska jag tillstå att A Serious Man faktiskt växer med tiden, jag kommer på mig själv med att ibland återkomma till scener i den. Får ta och se om den vid tillfälle.

Btw, jag såg (den numera avlidne) Eric Rohmer nämnas med anledning av den franska veckan på SVT. Jag har sneglat på den fina boxen som finns med sex av hans filmer, men har ingen som helst koll på hans filmer. Är det någon som sitter inne med kunskap eller info vore jag tacksam. Är boxen och regissören i sig något att kolla upp?

Re: Till sista andetaget

Vad gäller À bout de souffle, så kan den filmen sammanfattas med två ord: Jean Seberg. Det är i alla fall vad jag kommer ihåg av den (var iofs ett tag sedan jag såg den), och någon bilscen samt viftande med någon pistol. Men bilden av Jean Seberg vandrandes på Paris gator och sedermera i sovrummet gör intryck… Det må vara mansgriseri, men så är det. Tyvärr fick hon väl betala priset för sin blonda uppenbarelse med ett allt annat än lyckligt och långt liv.

Detta inlägg har redigerats av dukeofnewyork: 21 augusti 2010 - 16:23

"I mean, violence is a big problem in our society today and I will not support it. That is the primary reason why I won't do anal. " – Krysta Now, Southland Tales

"Ingen magi, ingen profil, ingen stil, bara tjong i tvättbrädan och morr i mustaschen. " – Göran Sommardal om Xmen Origins: Wolverine (Kulturnytt 20090430)

"There is hopeful symbolism in the fact that flags do not wave in a vacuum." – Arthur C. Clarke

---

--- | filmtipset | ---


#962 XC

XC

    «Thundermoose.»

  • Admin
  • 19 025 Inlägg:
  • Gender:Not Telling
  • Location:Titta bakom dig...
  • Interests:TV, Film, Böcker, Science Fiction, Fantasy, Undvika soliga dagar, datorer, internet, retro teknoligi och din senaste post!

Postad 21 augusti 2010 - 18:13

Sedan tycker jag allt att det är lite synd att Burton (eller vem det nu är som nu har bestämt det hela) att man ska konvertera filmen till 3D. Varför? Den fungerar ju så bra som den är.

Jo - det känns väl mest som att man försöker pressa filmen på mer pengar. Den här 3D konverterings-hypen har känts ganska löjlig ett tag nu.


RE: Frankenweenie (1984) - Men att då bilda en mobb? Please. :rolleyes: Håller med om att det är svårt att se hur det här ska fundera i en långfilm, samt att 3D inte känns passande till en sådan tydlig retrokänsla som handlingen faktiskt har.

Retrokänslan är det enda som håller ihop filmen på sina ställen. Det är synd att sådana här små luckor f.ö. förstör en bra upplevelse.

fqq5BYam.jpg
 

Du skall inte lyssna på vad jag säger; du skall fatta vad jag menar.

 

»Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.« (Samuel Beckett)


#963 Wylie Times

Wylie Times

    Vice Admiral

  • Aktiv member
  • 7 204 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Location Location

Postad 22 augusti 2010 - 00:35

Paris nous appartient (Paris - öppen stad)

En ung kvinna försöker ta reda på hur en ung aktivist har dött och hon spenderar filmen igenom att fråga ut dennes kompisar. Och vad sak man säga? Det är fruktansvärt tråkigt. Storyn är flummig och oengagerande och filmens längd hjälper inte direkt det här. Tekniskt är det inga fel på filmen förutom att ljudet i vissa partier blir sämre. Men filmen är så seg att man orkar inte bry sig om nåt.

2/5

(inte en stark tvåa direkt...)

"I see them long hard times to come."
-Gangstagrass

last.fm | filmtipset | twitter


#964 Crusader

Crusader

    Rumpadmiral

  • Moderator
  • 12 013 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Osby, Skåne, Sverige, Europa, Jorden, Solsystemet, Wintergatan
  • Interests:Sci/Fi, Fantasy, Drama, Skräck, Kärlek/Romantik, Komedi... nog lättare att säga allt. :P

Postad 22 augusti 2010 - 01:05

Månguden (1988)

En massmördare härjar i Sverige. Han bär masken av en Mångud och hans offer är tältande familjer. En alkoholiserad polis försöker få en gammal vän, och pensionerad Profiler, att hjälpa honom med fallet.

Jag hade många minnen av den här filmen från när jag var liten. Jag minns den som en miniserie (vilket den visst inte var), kusligare och mycket bättre.
Det här var inteen så värst bra TV-deckare ens för 80-talets standard. Rörig, konstig, förlite förklaring till vad som pågick. Regisören verkade tro att han skapade något konstnärligt mästerverk med de konstiga filmningarna. Och slutet var inget vidare. Jag fattar inte meningen med att kvinnan som jobbade på museét hade exakt samma utseende som mördaren och hennes mystiska försvinnande.
Den gick att se men jag skulle ha låtit mina minnen ha varit i fred.

4,5/10
Although my heart may be weak, it's not alone. It's grown with each new experience. And it's found a home with all the friends I've made. I've become a part of their heart, just as they've become a part of mine.
And if they think of me now and then, if they don't forget me, then our hearts will be one. I don't need a weapon. My friends are my power!
-Sora, Kingdom Hearts
Godzilla%20racing_zps1cj0z7fu.gif

#965 Cartman

Cartman

    Deputy Admiral

  • Aktiv member
  • 10 210 Inlägg:
  • Gender:Not Telling

Postad 22 augusti 2010 - 15:13

Re: No Country for old Men + A Serious Man + The Big Lebowski

Det är just det som är tjusningen med filmen, att den säger allt och ingenting på en och samma gång. En riktigt härligt stor och saftig portion "slice of life".

Man har Anton som helt iskallt drar fram som en naturkatastrof och sprider förödelse omkring sig, helt utan riktning eller mål. Samtidigt är han ju en mycket komplex och intressant karaktär där man anar ett större djup än vad han själv kanske är medveten om. Helt lysande spelad av Javier Bardem. Sedan har vi sheriffen, även han helt lysande spelad av Tommy Lee Jones. Hans bästa roll hittills måste jag säga. Man kan ana att sheriffen är både levnadsglad och samtidigt trött på livet. Inom yrket kan han alla trick som man behöver veta. Han verkar vara yrkesskadad, men inte medveten om det. På det Llewelyn som bara råkar befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Josh Brolin har nog inte heller varit bättre än vad han är här. Hans fru Carla Jean gör allt som hon kan för att skydda sin Llewelyn, men förblir henne övermäktigt att hjälpa till att reda ut det soppa som Llewelyn har satt sig i. Carla Jean är så bra spelad av Kelly Macdonald. Till och med annars så ojämna Woody Harrelson är bra i sin roll som prisjägaren.

Med alla dessa käaraktärer, vars vägar korsas så är det lite förvånande att det är så pass många som blir besvikna efter att ha sett filmen. Visst är mycket öppet och det finns inte alltid givna svar på frågeställningar som uppkommer när man ser filmen, men personligen är det eggande att se en film där man får tänka till lite själv och där det finns gott om egna ställningstaganden att göra.

Det är svårt att sätta ord på en del upplevelser som man får genom film. Det här är en sådan film. Jag blir sugen på att se om den nu, av allt prat omkring den.

Det skulle vara intressant att veta vad din far tycker om A Serious Man. :)

Den är ju bra klurig måste jag säga, men samtidigt känns den lite mer "lättsmält" än NCfOM. A Serious Man har jag inte kunnat sluta tänka på sedan jag såg den. En mycket speciell film som jag får känslan av att den ville säga mig något när jag såg den, men att hela budskapet låter vänta på sig. Men sådant gillar jag. Att det finns ett mervärde i en film utöver det vanliga: "det är trevligt att se om den för att den är bra" och istället får man lite extra av: "jag undrar om jag kan få klarhet i dom här frågorna om jag ser om filmen?". Jag minns att jag blev helt ställd av filmens prolog och undrarde om den hade något att göra med själva filmen, eller om den mer var till för att sätta stämningen inför filmen. En riktigt bra film som jag är sugen på att se om snart igen.

Annars låter det ju som att din far är en stor cineast, så får man fråga vad det är som går hem hos honom och vilka filmer ni delar passion kring?

På tal om det, du har väl inte missat Coens kommande filmatisering av "True Grit"? :)

Jag håller med dig om att man alltid blir inbjuden till fest när man slår sig ner för att se på The Big Lebowski. Så långt håller jag med dig. Men jag vet inte om jag kanske har sett filmen lite för många gånger den senast tiden så att jag börjar bli mätt på den? Hemska tanke. En del filmer vill man ju inte se för ofta, med risk för att slita ut upplevelsen. Den filmen kan mycket väl vara en sådan.

Re: Eric Rohmer + dvdbox

Jag antar att det är den här boxen som du har sneglat på? Det finns lite uppgifter om den amerikanska utgåvan från Criterion via dvdcompare.net. Dock verkar det saknas en hel del extramaterial på den brittiska utgåvan. Som annars verkar identisk med den amerikanska. DVD Beaver ger dig ännu utförligar information om Criterions utgåva. Värre är det att hitta information som berör den brittiska utgåvan.

Själv har jag sett 4 av filmerna som återfinns i boxen på en filmfestival här i staden för bra många år sedan. Jag minns dock inte så mycket av själva filmerna, mer än att dom var bra och typiska för att vara filmer från den franska nya vågen. Jag minns att jag tyckte att filmerna bar spår av en riktigt bra och duktig regissör. Tyvärr är det mest fragment som jag minns.

Re: Frankenweenie + 3D konverterings-hypen

Sant. Den där hypen börjar jag bli riktigt trött på. Jag läste något om att Disney verkar gräva upp flertalet av sina äldre filmer enbart i syfte att konvertera dom och rida på den stora 3D och kassako-vågen. :rolleyes: Nu vet jag ju att 3D fungerar (Avatar) och inte direkt fungerar (Alice i Underlandet) men trevligast är väl ändå om man skapar en helt ny film istället för att envisas med att konvertera äldre filmer.

På tal om Frankenweenie så har wikipedia följande sammanfattning om remaken, för tillfället. Låter ju som att det kan gå precis hur som helst. Speciellt raderna om vad handlingen i filmen kan komma att kretsa kring låter ju rätt slätstruket i mitt tycke. Typisk utfyllnad.

Spoiler


Re: Månguden

Den här är ju lite av en snackis, så till vida att alla säger sig minnas att dom har sett den vid något tillfälle, men inte minns så mycket mer än så. Själv har jag aldrig hört talas om den tidigare, innan det började pratas om att den skulle ges ut på dvd. Jag ska ta mig en titt för att se vad det är för något.

Detta inlägg har redigerats av Cartman: 22 augusti 2010 - 15:38


#966 XC

XC

    «Thundermoose.»

  • Admin
  • 19 025 Inlägg:
  • Gender:Not Telling
  • Location:Titta bakom dig...
  • Interests:TV, Film, Böcker, Science Fiction, Fantasy, Undvika soliga dagar, datorer, internet, retro teknoligi och din senaste post!

Postad 22 augusti 2010 - 16:21

Re: Frankenweenie
På tal om Frankenweenie så har wikipedia följande sammanfattning om remaken, för tillfället. Låter ju som att det kan gå precis hur som helst. Speciellt raderna om vad handlingen i filmen kan komma att kretsa kring låter ju rätt slätstruket i mitt tycke. Typisk utfyllnad.

Spoiler

Ja inte var det något som man kände man direkt började längta till. Det enda som jag ser som positivt är att man tydligen kommer göra handlingen mer logisk.

fqq5BYam.jpg
 

Du skall inte lyssna på vad jag säger; du skall fatta vad jag menar.

 

»Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.« (Samuel Beckett)


#967 Synon

Synon

    Voff!

  • SuperMod
  • 7 770 Inlägg:
  • Gender:Female
  • Location:Stockholm

Postad 22 augusti 2010 - 17:06

Om det mot förmodan är någon som missat den helt fantastiska "No Country for Old Men" som diskuteras här så visar TV 4 den ikväll 21.00. Se den! Eller se om den :)

Beviset för att intelligent liv finns i rymden är att de inte har kontaktat oss än.

Filmtipset | Live Long and Prosper





We are Apple. Lower your minds and surrender your wallets. We will add our biological and technological distinctiveness to you. Culture will adapt to service us. Resistance is futile.


#968 XC

XC

    «Thundermoose.»

  • Admin
  • 19 025 Inlägg:
  • Gender:Not Telling
  • Location:Titta bakom dig...
  • Interests:TV, Film, Böcker, Science Fiction, Fantasy, Undvika soliga dagar, datorer, internet, retro teknoligi och din senaste post!

Postad 22 augusti 2010 - 21:49

Metropolis (2001)
Blev sugen att se om den här efter att Carty gjorde det nyligen. Passande lob gick den på SVT just då så jag passade på att spela in den. Storyn är minst lika bra som sist jag såg den, fortfarande lika fängslande. Jag gillar den också rent visuellt och miljöerna som målas upp är fascinerande. Musiken är rakt av härlig, normalt har jag inte allt för mycket till övers för Jazz men här förhöjer det helt klart känslan i filmen. -- BRA.


Michael Jackson's This Is It (2009) (MovieZine)
Jag har alltid varit lite fascinerad av fenomenet Michael Jackson, dock så har jag i ärlighetens namn varit mer anti. Inte mot musiken i sig (den har jag alltid gillat) utan mer den person som han alltid tycktes framstå som. This is it är en skiss över vad som skulle komma bli MJs sista turné. Den är inte komplett, och det finns ögonblick då man i bakhuvudet minns att det ryktades om att Sony plockat in imitatörer för att MJ skulle framstå som i bättre form än han var. I slutändan spelar det ingen roll. Det är interaktionen han har med övriga teamet och glimtarna vi får se av förberedelserna som är det som får oss att sitta igenom alla 112min (inkl eftertexter). Hur MJ trots den han är både delar med sig på scen och aldrig faller från imagen som ödmjuk arbetsmyra. Musiken har vi hört tidigare, lika medryckande som alltid och det är på många sätt intressant att MJ fortfarande inte bangar för att plocka med Jackson5-låtar på spelschemat. Och liksom i boken Moonwalk så lämnas du med känslan av att fått privilegiet att kika in genom nyckelhålet - men aldrig riktigt fått vara där. Jag är övertygad om att This is it som konsert skulle ha blivit storslagen. De mini-filmer som spelades in inför turnen är intressant - speciellt den som gjordes för Smooth Criminal.

Detta inlägg har redigerats av XC: 22 augusti 2010 - 21:56

fqq5BYam.jpg
 

Du skall inte lyssna på vad jag säger; du skall fatta vad jag menar.

 

»Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.« (Samuel Beckett)


#969 Crusader

Crusader

    Rumpadmiral

  • Moderator
  • 12 013 Inlägg:
  • Gender:Male
  • Location:Osby, Skåne, Sverige, Europa, Jorden, Solsystemet, Wintergatan
  • Interests:Sci/Fi, Fantasy, Drama, Skräck, Kärlek/Romantik, Komedi... nog lättare att säga allt. :P

Postad 23 augusti 2010 - 02:02

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs (2009)

Manny ska bli pappa och Sid känner sig utanför så han adopterar 3 dinosaur-ägg för att starta en egen familj. Men det uppskattas inte av hans vänner och framförallt inte av äggens mamma, en stor Tyrannosaurus Rex. När Sid blir kidnappad av T-Rex och tagen till den förlorade världen så måste Manny och hans vänner följa efter för att rädda sin vän.

Bra och underhållande med samma typ av härlig humor som de tidigare filmerna och en hel del äventyr.
Gillade man de första 2 filmerna så kommer man med största sannolikhet gilla den här också.

8/10
Although my heart may be weak, it's not alone. It's grown with each new experience. And it's found a home with all the friends I've made. I've become a part of their heart, just as they've become a part of mine.
And if they think of me now and then, if they don't forget me, then our hearts will be one. I don't need a weapon. My friends are my power!
-Sora, Kingdom Hearts
Godzilla%20racing_zps1cj0z7fu.gif

#970 Cartman

Cartman

    Deputy Admiral

  • Aktiv member
  • 10 210 Inlägg:
  • Gender:Not Telling

Postad 23 augusti 2010 - 15:49

Metropolis (2001)


Trevligt att du fortfarande tycker om den. Jag gillar den sedan jag såg den för första gången jag såg den. Har dessutom inte sett den mer än 2-3 gånger kanske. Främst tycker jag att handlingen är riktigt bra och stundtals riktigt djup för att vara en anime av den här typen. Sedan är jag barnsligt förtjust i den äldre stilen på animering i en modern film. Det inte bara ser bra ut, det passar utmärkt till filmens handling. Sedan tycker jag att den CGI som man har med i filmen är helt okej, precis på gränsen till vad jag skulle säga är "fulsnyggt" och snyggt. Musiken är riktigt annorlunda och det tar ett tag innan man vänjer sig, men när den har fått sjunka in efter ett tag så inser man att den är passande och att man placerat den på exakt rätt ställen i filmen. :)

Michael Jackson's This Is It (2009) (MovieZine)


"Och liksom i boken Moonwalk så lämnas du med känslan av att fått privilegiet att kika in genom nyckelhålet - men aldrig riktigt fått vara där."

Så bra skrivet. Även det övriga med. :thumbsup:

För visst är det så man känner och upplever det, efter att ha sett den här dokumentären. Imponerande att få en inblick i arbetet av vad som skulle bli MJs avskedsturné. Det står klart ganska så tidigt att han inte hade tappat stinget, utan att det är som man brukar säga: har du väl lärt dig att cykla en gång, så glömmer du inte bort hur man gör". Eller något i den stilen. För MJ var ju musiken livsviktig och det syns att bara för att han inte hade stått i rampljuset på länge, så hade han fortfarande musiken i blodet. Dessvärre var det ju mer människan MJ som fick stå i fokus och det som framhävdes var gärna det negativa. Visst, han både gjorde och sa ju en och annan "inte fullt så genomtänkt" sak under årens lopp, men den häxjakt som inleddes på honom känns ju fullständigt omotiverad. Dessutom kan jag erkänna att jag aldrig var speciellt intresserad av att följa medias bevakning av hans förehavanden. Själv har jag väl alltid tyckt om hans musik, även om jag ska erkänna att jag inte slaviskt har lyssnat på den. Jag var väl mer en av dom som (åter)upptäckte hans musik iom hans bortgång, vilket ju är synd egentligen. Men bättre sent än aldrig som man brukar säga. Som XC säger: "Jag är övertygad om att This is it som konsert skulle ha blivit storslagen". Vilket jag skriver under på. Dom glimtar man fick se i denna dokumentär var storslagna redan nu, när dom repeterade. Hur hade det då inte blivit när det väl var dags? Jag håller med i mycket av det som Xc skriver. MJ verkar ha varit en riktigt ödmjuk person och han arbetade hårt för att nå till toppen. Det var knappast lätt och han har nog fått offra både det ena och andra under årens lopp. I grund och botten så var han en stor artisk och det kan ingen ta ifrån honom. Angående själva dokumentären så var det trevligt och intressant att få en inblick i förberedelserna. Jag gillar montaget när man ser hur MJ tillsammans med några lyckligt utvalde dansare övar inför vad som säkert skulle ha blivit ett storslaget ögonblick då man framförde låten "They Don't Care About Us". Precis som XC så gillade jag kortfilmerna dom gjorde för att ha med på konserten. Främst den till "Smooth Criminal". Den till "Thriller" var lite förutsägbar då man envisades med att ha den i 3D. Suck. En annan cool sak var att MJ hade valt en kvinnlig gitarrist. Jäklar så bra hon verkar vara.

#971 XC

XC

    «Thundermoose.»

  • Admin
  • 19 025 Inlägg:
  • Gender:Not Telling
  • Location:Titta bakom dig...
  • Interests:TV, Film, Böcker, Science Fiction, Fantasy, Undvika soliga dagar, datorer, internet, retro teknoligi och din senaste post!

Postad 23 augusti 2010 - 16:17

[Metropolis]
Håller med om CGIn - en är välplanerad och i harmoni med filmen som gör att den skär sig så där lagom mycket för att accenterna sin scen utan att förstöra upplevelsen.

[This Is It]
Tack, det var så jag kände eter att ha läst moonwalk, och här kändes det ungefär likadant. Fast här - till skillad från boken - är det bara naturligt. Jag tycker MJ visar upp ett lovande mått av skådespelartalang i det klippet dessutom. Kändes mer naturligt än i Kapten Eo (även om den är hur charmig som helst). Och jag håller med om den kvinnliga gitarristen, gillade verkligen passagen där Michael säger åt henne flera gånger "fortsätt, här är det du som får glänsa - vi väntar på dig". Sedan var det en till grej som jag gillade - när de repeterar just Smooth Criminal och Kenny Ortega suckar och frågar "och hur skall du veta att det är dags? Du ser ju inget på skärmen" och MJ konstaterar helt lugnt "jag får ta det på magkänsla" (fri översätting).

Detta inlägg har redigerats av XC: 23 augusti 2010 - 16:17

fqq5BYam.jpg
 

Du skall inte lyssna på vad jag säger; du skall fatta vad jag menar.

 

»Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.« (Samuel Beckett)


#972 Cartman

Cartman

    Deputy Admiral

  • Aktiv member
  • 10 210 Inlägg:
  • Gender:Not Telling

Postad 23 augusti 2010 - 18:08

[This Is It]

Det roliga med den kvinnliga gitarristen är ju att hon hela tiden håller tillbaka, även när MJ säger åt henne att ta i ordentligt och glänsa. Det är först när han verkligen understryker det hela som hon ger gärnet. Även scenen som hon har tillsammans med den killen som också spelar gitarr, när dom springer högst upp på podiet och verkligen glänser. Det är vad jag kallar för att kunna spela gitarr. :D

Håller med om att han hade talang för skådespelets ädla konst, extra tydligt i film noir klippet som skulle föregå "Smooth Criminal". Det hade blivit en snygg passage. Och just att han inte behövde några tecken eller kommandon när dom pratade om hur han skulle lösa det faktum att allt skulle synas på en skärm bakom honom, hur han skulle se det. Som du skrev: "jag får ta det på magkänsla". Så häftigt. Jag tvivlar inte heller på att han dessutom hade lyckats.

Jag gillar den när MJ skulle komma in som "Light Man", du vet den där stora robotliknande karaktären som man sedan skalade av en bit i taget och där i skulle MJ finnas. Lite häftigare än den där spindeln som väl skulle vara något liknande i samband med "Thriller". Det var inte lika snyggt och sedan tycker jag inte om spindlar. Alls. ;)

Tycker även dokumentären började bra, med den inledande texten som sedan övergick i orden "This is it". Snyggt. Och på det en presentation av dansarna som ville prova lyckan att se om dom fick uppträda med MJ. En del var ju märkbart gripna och det kan man ju förstå. Undrar hur det kändes att sedan bli utvald, men trots det inte få genomföra det som dom, tillsammans med MJ och alla andra inblandade hade repeterat inför så länge. Snacka om antiklimax.

Detta inlägg har redigerats av Cartman: 23 augusti 2010 - 18:08


#973 Erika

Erika

    Senior Commodore

  • Aktiv member
  • 2 783 Inlägg:
  • Gender:Not Telling
  • Location:Trollhättan
  • Interests:Böcker, serier, film, TV-serier, TV-spel m.m.

Postad 23 augusti 2010 - 19:02

Tar och skriver lite snabbt om en film jag såg igår. ;)

Panna a netvor

Det här är en tjeckoslovakisk film från 1979 och bygger på "Skönheten och odjuret". Filmen ska väl föreställa att vara en ”mörkare” och ”skrämmande” version av ”Skönheten och odjuret”. Fast jag tyckte inte filmen var speciellt skrämmande…
Däremot är det lite kul med ett annorlunda odjur (han är en fågelliknande varelse i den här versionen ) och jag tyckte faktiskt lite synd om honom. Han led verkligen.
Trots att jag känner till sagan väldigt väl (och sedan har jag även sett en och annan version), så var filmen aldrig tråkig utan ganska intressant och jag kan tänka mig att se den fler gånger.

#974 XC

XC

    «Thundermoose.»

  • Admin
  • 19 025 Inlägg:
  • Gender:Not Telling
  • Location:Titta bakom dig...
  • Interests:TV, Film, Böcker, Science Fiction, Fantasy, Undvika soliga dagar, datorer, internet, retro teknoligi och din senaste post!

Postad 25 augusti 2010 - 10:06

Tusen och en natt / Arabian Nights (2000) [RHI]
En Hallmarks-matiné där några av de klassiska sagorna från Tusen och en Natt får liv. Välskriven och harmonisk adaption av en samling berättelser som man kanske borde läst vid det här laget. Special effekterna är bra och på sina håll riktigt snygga, greenscreen-arbetet däremot är kanske inte är det bästa alla gånger. Storyn tappar lite fart under sessionen med Alladin, kanske mest för man hört den (i Disneys) tappning tidigare, men annars håller den takten nästan hela vägen in i upplösningen. Musiken följer de olika sagorna bra och anpassas hela tiden efter sagans art.

fqq5BYam.jpg
 

Du skall inte lyssna på vad jag säger; du skall fatta vad jag menar.

 

»Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.« (Samuel Beckett)


#975 dukeofnewyork

dukeofnewyork

    Fleet Captain

  • Aktiv member
  • 1 140 Inlägg:
  • Gender:Male

Postad 25 augusti 2010 - 15:21

Re: Eric Rohmer + dvdbox

Tack för infon, vet dock inte om det är just den boxen, men det lär väl knappast finnas så många andra… :) Har bara sett den i förbifarten på Movieline, snygg var den, noterade den dels för det och dels för att ja, han dog ju ganska nyligen och det jag hört om honom gjort mig intresserad. Kan vara läge att investera faktiskt, massa extramaterial är inte superviktigt även om det hade varit väkommet.

Re: No Country for old Men + A Serious Man + The Big Lebowski

Jag kan bara hålla med kring din beskrivning, även om jag inte håller med om alla skådespelaromdömen. ;) Tommy Lee Jones spelar kongenialt, men inte genialt. Däremot Josh Brolin och Javier Bardem (samt Woody Harrelson) är klockrena. Men det ska tillstås att det handlar om små, små skillnader och då är kraven höga.

(Btw, Josh Brolin är väldigt bra i Milk också…)

Precis som med Kubrick är det inte lätt att sätta ord på upplevelsen, eller så blir det alldeles för många ord och man tappar bort sig. Det är bara jävligt bra, helt enkelt. Det når inte riktigt mästarens nivå, men är en av få filmer som är pretty fucking close. :)

A Serious Man är både mer lättsmält och "svårare" än NCFOM. Egentligen svårt att jämföra då de ändå är mer olika än lika. Men visst det är Coenskt så det förslår. Även jag är klart sugen på att se om den, finns så många scener som dyker upp i ens huvud då och då. Får försöka övertala farsan att se den, om inte annat bara för att se vad han tänker och tycker om den.

Cineast skulle jag nog inte kalla far min, men filmintresserad. Han är ett stort Kurosawa-fan, gillar som sagt Bad taste, gillar Clintan of course (inte minst Kellys Hjältar), men också inte främmande för välgjord mainstream-film. Han gillar bra film, helt enkelt, när han väl tar sig tid (eller får) att se dylikt.

True grit har inte undgått min radar, Jeff Bridges+Coen bådar minst sagt gott. :)

Detta inlägg har redigerats av dukeofnewyork: 25 augusti 2010 - 15:22

"I mean, violence is a big problem in our society today and I will not support it. That is the primary reason why I won't do anal. " – Krysta Now, Southland Tales

"Ingen magi, ingen profil, ingen stil, bara tjong i tvättbrädan och morr i mustaschen. " – Göran Sommardal om Xmen Origins: Wolverine (Kulturnytt 20090430)

"There is hopeful symbolism in the fact that flags do not wave in a vacuum." – Arthur C. Clarke

---

--- | filmtipset | ---